InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Čo urobiť, aby ste ľahšie zvládli zmenu času?

21. marca 2021
Čo urobiť, aby ste ľahšie zvládli zmenu času?
Nájdu sa ľudia, ktorí zvládajú chtiac či nechtiac zmenu času bez problémov. Veľa ľudí sa s ňou však vyrovnáva len ťažko a ovplyvňuje ich to niekoľko dní. Čo robiť, aby ste tento prechod zvládli s minimom problémov?

1. Reštart vnútorných hodín

Udržovanie dobrej spánkovej hygieny je dôležité celý rok, ale v období pred zmenou času je doslova kľúčové. Pokiaľ si telo nepripravíme na zmenu, zmena času nám naruší cirkadiánny rytmus.

Pracovať na reštarte vnútorných hodín by ste mali niekoľko dní pred zmenou času, aby ste predišli šoku pre organizmus. Pomaly sa budete prispôsobovať blížiacej sa zmene, a tak sa v dňoch po nej nebudete cítiť ospalo.

Článok pokračuje pod reklamou


Tri noci pred zmenou času chodievajte každý večer do postele skôr o 15-20 minút. Ak bežne zaspávate o 22:00, tak choďte do postele o 21:40, potom 21:20 a nakoniec 21:00. Podobným systémom prispôsobte aj svoje rutiny cez deň – začnite obed či večeru zakaždým o trochu skôr.

2. Obmedzenie príjmu kofeínu

Ak pravidelne prijímate kofeín, mali by ste si naň dať týždeň pred zmenou času pozor, aby ste sa pripravili na hladký prechod. Obmedzovať by ste mali jeho príjem popoludní a postupne obmedzovať jeho celkový príjem v dňoch vedúcich ku zmene.

Ak kávu nevyhnutne potrebujete, dajte si ju doobeda. Poobede by ste sa mali kofeínu vyhýbať, pretože dokáže narušiť čas, kedy máte ísť spať. Ak sa budete snažiť chodiť spávať o niečo skôr, kofeín môže narušiť váš pokrok. Ako alternatívu môžete použiť kávu bez kofeínu, ktorá aspoň v určitej miere poteší vaše chuťové poháriky.

Zároveň si treba dať pozor na skrytý kofeín, ktorý možno nájsť v ľadovom ľahu alebo sódovkách. Taktiež aj čokoláda, čokoládová zmrzlina či kakao môžu byť problematické, najmä u detí. A tak, ak ich máte, dajte pozor aj na to.

3. Obmedzenie času pred obrazovkou

Aj bežne by ste pred spaním mali obmedzovať vystavenie sa modrému svetlu, ktoré potláča produkciu melatonínu, hormónu, ktorý telu hovorí, že je čas spať. Produkujú ho obrazovky čítačiek, tabletov, mobilov, počítačov i televízie.

Snažte sa menej ako hodine pred spaním nahradiť tieto aktivity lúštením krížoviek, čítanie kníh alebo tlače. Ak to nedokážete naraz, skúste to skracovať po 20 minútach, až kým sa nedopracujete k celej hodine v deň pred zmenou času.

zdroj: Healthline


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist