InstagramFacebookYoutube
Výživa

Je divoký losos lepší ako ten odchovaný na farme?

18. mája 2021
Je divoký losos lepší ako ten odchovaný na farme?
Fanúšikovia lososa vedia, aká všestranná táto ryba v kuchyni je. V posledných rokoch sa však viedla diskusia, či je lepšie kupovať divokého lososa alebo toho odchovaného na farme, ktorý budí menšiu kontroverziu. Znamená to automaticky, že je horší?

Losos ako taký je pre našu stravu dôležitý, pretože obsahuje bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny a je tiež veľmi dobrým zdrojom vitamínu D, ktorého ľudia v súčasnosti typicky nemávajú dostatok.

Oba druhy lososa sa líšia v niektorých kľúčových veciach – divoký pochádza typicky z Tichého oceánu a loví sa len v lete, jeho chuť je viac rybacia, obsahuje menej tuku, farba mäsa je obvykle menej výrazná.

Článok pokračuje pod reklamou


Farmy sa nachádzajú prevažne v Atlantickom oceáne a lososy z nich majú menej výraznú rybaciu chuť, čo viacerým ľuďom vyhovuje. Tiež vyzerá krajšie – má viac tuku, vďaka ktorému sa mäso ľahšie oddeľuje, a oranžovejšiu farbu, ktorá sa docieľuje využitím červeného farbiva astaxantínu v ich krmive.

Losos odchovaný na farme má o zhruba 38 percent kalórií viac ako ten divoký, čoho príčinou je najmä to, že obsahuje až o 52 percent viac tuku. Aj kompozícia tuku je odlišná. Ten odchovaný na farme typicky obsahuje viac protizápalových omega-3 mastných kyselín (polovica filetu: 5 vs. 3,4 gramu). Háčikom je, že divoký losos obsahuje asi polovicu prozápalových omega-6 mastných kyslín toho z farmy (1,6 vs. 2,7 gramu).

Vyšší obsah omega-6 mastných kyselín nemusí znieť dobre, ale nie je to ani taká katastrofa. Ryby sú jedným z mála zdrojov omega-3 mastných kyslín v strave, a tak je lepšie konzumovať ich bez ohľadu na typ, či ide o divokého alebo na farme odchovaného lososa. Ak vám záleží na znížení príjmu omega-6 mastných kyselín vo vašej strave, mali by ste sa zamerať na ich iné zdroje, ktoré sú škodlivejšie – typicky ho nájdeme v spracovaných jedlách.

Pokiaľ ide o samotný vplyv týchto dvoch druhov lososa na naše zdravie, neexistuje žiaden jednoznačný záver z výskumov. Niektoré štúdie, ktoré stoja za pozornosť, naznačujú, že antibiotiká, ktoré využívajú farmári, aby predišli šíreniu chorôb, by mohli mať vplyv na ľudské zdravie. Neexistuje však dostatok konzistentných a súčasných výskumov, ktoré by jasne tvrdili, že chovný losos je nezdravou možnosťou. Ak vás však trápi to, ako a v akých podmienkach sa tieto ryby chovajú, nebude vám zazlievané, ak ich konzumáciu obmedzíte.

Pre nás ako zákazníkov je kľúčové to, aby sme si zistili, od koho lososa kupujete, odkiaľ pochádza, a to bez ohľadu na to, či je divoký alebo odchovaný na farme. A či je to losos alebo aj iný druh ryby. Aj tie divoké totiž nemusia byť výhrou, ak pochádzajú zo silne nečistených morí, akým je napríklad Baltské.

zdroj: Eat This, Not That


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist