InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Lepšia nálada: 5 spôsobov, ako si môžete zvýšiť hladinu serotonínu

28. mája 2021
Lepšia nálada: 5 spôsobov, ako si môžete zvýšiť hladinu serotonínu
Serotonín je známy aj ako „šťastná látka“, ktorú váš mozog využíva na komunikáciu s bunkami nervového systému. Ak máte jeho hladinu nízku, môžete byť náchylnejší na depresiu. Ako si teda jeho hladinu zvýšiť?

Zlepšiť náladu a dostať pod väčšiu kontrolu váš apetít, učenie, zaspávanie či pamäť, môžete tým, že si serotonínu podporíte nasledujúcimi piatimi overenými spôsobmi:

1. Pravidelne cvičte
Podľa výskumu z roku 2016 dokáže cvičenie zvýšiť hladinu serotonínu i mozgového neurotrofného faktoru, ktorý sa nachádza v častiach mozgu kontrolujúcich telesnú hmotnosť, jedenie a pitie. Spolu regulujú náladu. Druh cvičenia pritom nerozhoduje. Vyberte si také, ktoré máte radi, a venujte sa mu aspoň 30 minút trikrát týždenne.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Zlepšíte svoju stravu
Serotonín sa derivuje od aminokyseliny tryptofánu, ktorú si telo nevie vytvoriť samo. Nájdete ho však v jedlách, ako sú losos, vajcia, sójové produkty, hydina, špenát, semená a orechy.

3. Vystavujte sa viac dennému svetlu
Poznáte termín sezónna depresia? Väčšinou k nej dochádza s nástupom zimy, keď sa skracujú dni. Tma totiž vplýva na vašu náladu. Preto je dôležité každý deň sa vystavovať dennému svetlu zo slnka. Nápomocná môže byť ranná či obedná prechádza trvajúca 20-30 minút. Prípadne zainvestuje do špeciálnej SAD lampy, ktorú môžete v rovnakej dĺžke používať najlepšie v prvej hodine po zobudení.

4. Vyskúšajte masáž
Vedci v roku 2005 zistili, že masáž dokáže zvýšiť hladinu serotonínu v priemere až o 28 percent. Znižuje totiž hladinu stresového hormónu kortizolu. Nečudo, že sa hovorí, že masáž uvoľňuje telo i myseľ. Nemusí vám ju pritom urobiť len profesionál. Poproste trebárs partnera.

5. Využite doplnok výživy
Určité druhy doplnkov výživy dokážu podporiť hladinu seronotínu v tele tým, že zvýšia príjem spomínaného tryptofánu. Ide napríklad o SAMe, Ľubovník bodkovaný či 5HTP. Nemali by ste ich užívať, ak už užívate lieky, ako sú antidepresanty či selektívne inhibítory spätného vychytávania serotonínu.

zdroj: Insider


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist