InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Čo je to PQQ a ako vám môže pomôcť?

30. júna 2021
Čo je to PQQ a ako vám môže pomôcť?
Doplnok výživy známy pod skratkou PQQ si získava čoraz väčšiu pozornosť v sfére zdravia a fitness. Napriek tomu ide stále o pomerne neznámy suplement, ktorý si preto teraz predstavíme.

PQQ je skratka pre Pyrroloquinoline Quinone. Dostupný je vo forme kapsúl, prípadne gélu a občas aj tabliet. Jeho výrobcovia tvrdia, že zvyšuje energiu, koncentráciu a dlhovekosť. Je tomu tak aj v skutočnosti?

Presné mechanizmy účinkov PQQ na ľudské telo zostávajú nepreskúmané do komplexnej miery, ale sú preukázateľne antioxidačné a pomáhajú chrániť nervové bunky proti poškodeniu. Táto látka tiež podporuje správne fungovanie a bunkový rozvoj mitochondrií. Tie sú zodpovedné za produkciu energie z jedál, ktoré skonzumujeme.

Článok pokračuje pod reklamou


Tento doplnok výživy patrí medzi nootropné látky, ktoré podporujú vitalitu mozgu, vrátane zlepšenia pamäte, koncentrácie, motivácie a kreativity. Vyrába sa unikátnym spôsobom bakteriálneho fermantovania, pri ktorom PQQ vzniká ako vedľajší produkt.

Medzi potenciálne prínosy PQQ patrí aj pomoc pri znižovaní zápalových procesov v tele. Štúdia na ľudských subjektoch zaznamenala výrazný pokles markerov CRP a IL-6. Vedci pri nej skúmali aj vplyv tejto látky na hladinu krvného cukru a cholesterolu. U nich nedošlo k žiadnym významným zmenám.

Výskumníci zároveň podotklo, že hoci tieto závery sú nádejné, stále treba v práci pokračovať, aby sa dali definitívne potvrdiť.

Ďalšia štúdia zistila aj ďalšie prínosy. Ľudia, ktorí osem týždňov užívali 20 mg PQQ denne, mali lepšiu kvalitu spánku a pociťovali menej únavy. Opäť však vedci konštatovali, že treba na túto prácu ešte viac nadviazať.

Pre nedostatok dostačujúcich zistení tak chýba aj odporúčaná denná dávka. Výskumy naznačujú, že by mohlo stačiť denne prijať 5 mg tejto látky.

Netreba zabúdať ani na možné vedľajšie účinky. Tie opäť nie sú plne známe, no toxikologické štúdie ukazujú, že PQQ zvyšuje riziko poškodenia obličiek, keď sa užíva v extrémne vysokých dávkach. Preto by ste nemali prekračovať množstvo uvedené na obale.

Mali by ste dať tomuto doplnku výživy šancu? Triezvym pohľadom možno skonštatovať, že keďže nateraz neexistujú dostatočne preukázateľné prínosy či štúdie o vedľajších účinkoch, peniaze by ste mali radšej investovať niekam inam aspoň do doby, kým nebudú existovať presvedčivejšie štúdie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist