InstagramFacebookYoutube
Tréning

Tipy, ktoré pomôžu mladým športovcom odolať zraneniam

6. decembra 2021
Tipy, ktoré pomôžu mladým športovcom odolať zraneniam
Mladí športovci v súčasnosti na seba tlačia tvrdšie, ako kedykoľvek predtým. To zvyšuje šance ich úspechu, ale zároveň ich to približuje viac k hranici, pri ktorej stačí drobnosť a na svete bude zranenie. A tie zažiť nikto nechce, nie len kvôli tomu, že sú nepríjemné, ale aj preto, že skomplikujú celý proces tréningovej prípravy.

Existujú však spôsoby, akými sa dá riziko zranení u mladých športovcov znížiť. Pri mnohých športoch je dôležité mať na sebe prilbu či iné ochranné prvky, ako sú chrániče. Pred zraneniami sa však dá chrániť aj týmito krokmi:

1. Zahrievania – starší športovci si jeho význam uvedomujú viac, ale aby ste mali čo najzdravšiu a najdlhšiu kariéru, potrebujete sa naučiť venovať niekoľko minút poctivému zahrievanie a strečingu.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Počúvanie svojho tela – dôležité je aj u mladých športovcov, aby počúvali svoje telo. Ak sa vyskytne nejaká bolesť, treba ju počúvať. Ak sa vyskytne menšie poranenie, ktoré pretrváva, tiež to treba riešiť skôr, ako sa to rozvinie v niečo väčšie. Ak cítite, že niektorú oblasť tela máte tuhšiu ako ostatné, venujte jej pri rozcvičke a strečingu viac času.

3. Postupné zmeny v tréningoch – ak robíte nejaké zmeny v tréningovom procese, uistite sa, že ich budete robiť postupne a nie zhurta. Platí to aj vtedy, keď sa vraciate zo zranenia alebo choroby. Netreba v prvých tréningových jednotkách trénovať tvrdo, ale rozumne.

4. Kvalitné podporné procesy – samotný tréning a súťažnú snahu treba podporovať aj kvalitnou stravou bohatou na vitamíny, minerály a bielkoviny, komplexné sacharidy a zdravé tuky, dostatkom tekutín a kvalitným spánkom v dĺžke 8-10 hodín. Aj mladým športovcom sa zíde masáž a mentálny oddych im umožnia rôzne techniky, vrátane dychových cvičení alebo meditácie.

5. Mimosezónne obdobie – počas sezóny čelíte enormnému fyzickému i psychickému tlaku, keď sa snažíte robiť čo sa dá, aby ste uspeli. Preto je dôležité vyčleniť si aj niekoľko týždňov či mesiacov voľnejšiemu mimosezónnemu obdobiu, ktoré zníži riziko vyhorenie, vyčerpania u zranení. Aspoň raz ročne by ste pritom mali aspoň na pár týždňov úplne vypnúť.

6. Príprava na sezónu – pripravte si komplexný kondičný program pre obdobie medzi sezónami alebo vtedy, keď máte voľnejší program súťaží alebo zápasov, aby ste zlepšili svoju silu, výbušnosť, rýchlosť a koordináciu a tým podporili vašu výkonnosť i odolnosť voči zraneniam.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist