InstagramFacebookYoutube
Výživa

Hubová káva – stoja jej účinky za to?

14. decembra 2021
Hubová káva – stoja jej účinky za to?
Počuli ste už o hubovej káve? Je dobrá šanca, že nie. Hlavne v zámorí je to však trendový nápoj, ktorý sľubuje veľké prínosy pre naše zdravie. O čo ide a ako je to s jej prínosmi, sa dočítate v tomto článku.

Čo je to hubová káva?

Hubová káva je zmesou hríbov a kávových bôbov, ktoré sú spolu skombinované v tmavú kávu s orechovým podtónom. Vo všeobecnosti sa u nej využívajú extrakty z húb, ako sú reishi, cordyceps, koralovec ježovitý, čaga sibírska či coriolus.

Huby sa dehydratáciou vysušia a namelú na drobný prášok a zvyčajne zmiešajú s kávou v pomere 1:1. Vo väčšine prípadov si pri pití ani neuvedomíte nejaký rozdiel medzi hubovou a bežnou kávou. Obsahuje však menej kofeínu, čo je logické, keďže miešaním sa prichádza o významnú časť kávových zŕn.

Článok pokračuje pod reklamou


Aké sú prínosy hubovej kávy?

Ako ste si už zrejme všimli, do zmesi hubovej kávy sa nepridávajú huby známe z našej kuchyne, ale druhy, ktoré sú známe svojimi zdravotnými účinkami. Tie sa využívajú v tradičných medicínach už dlhé stáročia.

Tieto huby do kávy prinášajú účinky, ktoré už boli dokázané aj vedecky, ako je obmedzovanie stresu, podporovanie imunity, uľavovanie pri nevoľnosti a vracaní, znižovanie reakcií pri alergii na niektoré druhy jedál. Je tu aj potenciál znižovať riziko rakoviny, vredov a srdcovocievnych ochorení.

Treba však podotknúť, že samotná hubová káva ešte nebola predmetom renomovanej štúdie a väčšina účinkov medicínskych hríbov sa preukázala pri experimentoch na zvieratách.

Má hubová káva aj nejaké mínusy?

Najväčším problémom hubovej kávy môže byť práve nedostatok štúdií vykonaných na ľudských subjektoch, čo vynára otáznik nad možné prínosy a zároveň neukazuje, či je pitie hubovej kávy bezpečné pri užívaní niektorých liekov.

Okrem týchto obáv môže byť ďalším mínusom aj cena tohto druhu kávy. Vo všeobecnosti je približne dvakrát taká drahá, ako bežná káva. Nie je ani taká dostupná, pretože vo väčšine prípadov huby nie sú pestované na farmách, ale zbierajú sa z ich prirodzeného prostredia.

Hoci môžu potenciálne prínosy hubovej kávy vzbudzovať nadšenie, treba zvažovať aj potenciálne háčiky. Pre väčšinu ľudí by mala byť bezpečná, no ak ste liečení na nejakú chorobu alebo užívate nejaké lieky, vždy by ste sa mali najskôr poradiť s vašim doktorom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist