InstagramFacebookYoutube
Tréning

Posilňovacie koliesko na brucho – aké efektívne je?

3. 1. 2022
Posilňovacie koliesko na brucho – aké efektívne je?
Na prvý pohľad sa môže zdať, že posilňovacie koliesko na brucho je skôr nevinné cvičebné náčinie, s ktorým si užijete zábavu. V skutočnosti je to však pokročilý nástroj na to, aby ste si spevnili brušné svaly a vážne sa pritom zapotili.

Cvičebné koliesko, ktoré môžete poznať aj pod názvami ab wheel či ab roller, je malé náčinie, ktoré je typicky lacné. Aj napriek tomu nie je lákadlom pre množstvo cvičencov. Veľa ľudí si ho pritom nekupuje skôr z nedôvery, ako z obáv o to, že bude príliš veľkou výzvou.

A preto sme sa pozreli na to, či je toto náčinie nedocenené právom alebo by si zaslúžilo väčšiu pozornosť. Zameriame sa pritom na to, na čo je primárne určené – na posilnenie brucha.

Článok pokračuje pod reklamou


Posilňovacie koliesko vám brušné svaly stimuluje úplne iným spôsobom, ako typické cviky v podobe skracovačiek či dvíhaní nôh. Jeho obrovskou výhodou je, že nebuduje len brušné svaly, ale posilňuje celý stred tela, ktoré sa tak vďaka nemu stane odolnejšie a funkčnejšie.

Cvik je náročný práve preto, že pri jeho vykonávaní nebudete potrebovať len silné brucho, ale aj spodnú časť chrbta. Ak ho však zvládate vykonávať na série a v správnej technike, vybudujete si vybalansovaný stred tela a pomôžete aj svojmu držaniu tela, čo sa nepriamo prejaví na znížení rizík iných zranení a bolestí.

Cvičebné koliesko si tiež vyžaduje veľkú koncentráciu na vykonávanie i techniku, a tak cvičenca učí lepšie spájať myseľ so svalmi a pohybmi, čo sa zíde aj pri iných cvikoch. K tomu posilňuje aj svaly, ktoré žiadnym iným cvikom na brucho nebudete stimulovať.

Nevýhodou cvičenia s kolieskom na brucho je to, že ak máte slabý chrbát a tuhé bedrové svaly, riskujete vykonávanie bez korektnej techniky, ktoré by mohlo viesť k problémom s krížami. Preto by cvičeniu s kolieskom mali prechádzať cviky, ktorými si spodnú časť chrbtice najskôr spevníte.

A na tomto už vidíte, že posilňovacie koliesko nie je žiadny vtipný nástroj pre tých, čo začínajú s rekreačným cvičením. Je skutočne náčiním pre pokročilých cvičencov, ktorí si chcú alebo potrebujú spestriť/vylepšiť tréning. Aj preto naň veľa začiatočníkov zanevrie – je pre nich príliš náročné.

Ak máte históriu problémov s krížami, cvičeniu s kolieskom sa vyhnite, kým ho neskonzultujete s vaším doktorom. Ak však máte silný chrbát, aj vtedy si dajte pozor na techniku prevedenia, aby ste znížili riziko zranenia.

V prvom rade sa dajte na kolená a chopte sa držiakov kolieska. Umiestnite ho na podlahu pod vaše ramená a s vystretými rukami a chrbtom pomaly rolujte dopredu. Napnite brušné svaly a vyhnite sa prehýbanie chrbtice. Rolujte dopredu až do bodu, v ktorom už nedokážete udržať telo rovné. Následne pomocou brušných svalov, nie bedrových, sa pritiahnite naspäť do počiatočnej polohy.

Pri napredovaní to nepreháňajte a robte radšej menšie kroky až kým sa postupne nedostanete k plnému natiahnutiu, ktoré je doménou len tých najlepších cvičencov. Neskúšajte ho urobiť hneď, môžete riskovať poranenie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist