Ak vás trápia chronické zápaly, zvyšuje sa u vás riziko cukrovky či rakoviny. Je zrejmé, že by ste sa týmto ochoreniami radi vyhli. Dobrou správou je, že tak môžete urobiť aj správnou stravou. Pomôcť vám môže aj nasledujúcich 7 byliniek a korení, ktorými si môžete dochutiť vaše jedlá:
1. Zázvor – obsahuje hneď niekoľko aktívnych látok (napr. gingerol, šogaol, zungerón), u ktorých sa zistil pozitívny vplyv na znižovanie zápalov v tele. Nezáleží pritom, či ho prijmete v čerstvej, sušenej alebo práškovej forme.
2. Kardamóm – toto korenie z juhovýchodnej Ázie redukuje zápalové markery, ako sú CRP, IL-6, TNF-alfa a MDA. Tiež zvyšuje úroveň antioxidantov v tele.
3. Kurkuma – látka kurkumin je známa svojimi protizápalovými účinkami a poskytovaním úľavy ľuďom, ktorých trápi osteoartritída. Jej absorpciu zlepšuje čierne korenie.
4. Ginseng – ginseng a aktívna zložky nazývané ginsenosidy redukujú zápalové procesy a v liečbe sa v Ázii používajú už tisícky rokov. Poznáme ázijský aj americký ginseng. Ich efekty môžu byť rôzne.
5. Čierne korenie – pre svoju popularitu sa považuje za kráľa korenia. Pomáha pri astme, hnačke a iných žalúdočných problémoch. Aktívna látka piperín tiež zohráva úlohu v redukcii zápalov. Vedci však ešte musia zrealizovať viac výskumov priamo na ľuďoch.
6. Rozmarín – je bohatý na polyfenoly, ktoré majú protizápalové účinky. Pozitívny účinok potvrdili štúdie na zvieratách i u ľudí s osteoporózou.
7. Škorica – viaceré štúdie spojili príjem škorice so znižovaním zápalov v ľudskom tele. Treba ju však využívať v malých množstvách, pretože pri príliš vysokých môže mať vedľajšie účinky, najmä na pečeň. Dospelý človek by mal obmedziť jej príjem na nanajvýš jednu čajovú lyžičku.
Čítať ďalší článok:
Mŕtvy ťah – vaša stálica v ceste za efektívnym chudnutím? Zdieľať na Facebooku