Ak pociťujete veľký emocionálny stres, vaše telo produkuje vysokú hladinu hormónu známeho pod menom kortizol. Tento hormón pritom neškodí len vašej psychike, ale podporuje aj ukladanie tukov a teda priberanie. Ak chcete chudnúť alebo sa udržať na určitej hmotnosti, bude vaším nepriateľom.
Okrem toho, aby ste si vyhradili nejaký čas na aktivity, ktoré vás uvoľnia (napr. záľuby, meditáciu, športovanie), môžete sa pokúsiť znížiť hladinu kortizolu konzumáciou správnych druhov jedál.
Pozri aj: Ako znížiť hladinu stresového hormónu? Týmito 10 spôsobmi
Ukázalo sa, že efektívne proti stresu bojujú jedlá s vysokým obsahom vitamínu C. Preto vám prinášame prehľad jedál, ktoré ho obsahujú v mimoriadne vysokej miere. Znamená to, že každé vám poskytne minimálne 20 % denného odporúčaného príjmu tejto živiny pri štandardnej porcii. Denne sa odporúča prijať aspoň 60 mg vitamínu C.
Konkrétne ide o tieto jedlá:
1. Červená paprika – 1 šálka = 190 mg vitamínu C
2. Čierne ríbezle – polovica šálky = 160 mg vitamínu C
3. Biela paprika – 1 šálka = 103 mg vitamínu C
4. Varená brokolica – 1 šálka = 102 mg vitamínu C
5. Varená ružičková kapusta – 1 šálka = 97 mg vitamínu C
6. Jahody – 1 šálka poliek = 89 mg vitamínu C
7. Papája – 1 šálka = 88 mg vitamínu C
8. Zimná kapusta – 1 šálka nasekanej = 87 mg vitamínu C
9. Ananás – 1 šálka kúskov = 79 mg vitamínu C
10. Grapefruit – 1 stredne veľký = 78 mg vitamínu C
11. Passion Fruit – 1 šálka = 71 mg vitamínu C
12. Pomaranče – 1 stredne veľký = 70 mg vitamínu C
13. Kiwi – 1 stredne veľká = 64 mg vitamínu C
14. Mango – 1 šálka = 60 mg vitamínu C
15. Hrášok – 1 šálka = 58 mg vitamínu C
16. Ananásový melón – 1 šálka = 58 mg vitamínu C
17. Mandarínky – 1 šálka = 52 mg vitamínu C
18. Karfiol – 1 šálka = 52 mg vitamínu C
19. Maliny – 1 šálka = 32,2 mg vitamínu C
20. Červená kapusta – 1 šálka nasekanej = 39,9 mg vitamínu C
21. Sladké zemiaky – 1 veľký varený = 35,3 mg vitamínu C
22. Zemiaky – 1 veľký varený = 28,7 mg vitamínu C
23. Kaleráb – 1 šálka = 27 mg vitamínu C
24. Višne – 1 šálka = 15 mg vitamínu C
25. Čučoriedky – 1 šálka = 14,4 mg vitamínu C
26. Brusnice – 1 šálka = 13,3 mg vitamínu C
27. Varená špargľa – 1 šálka = 13,8 mg vitamínu C
28. Rajčiny – 1 šálka = 10,2 mg vitamínu C
Čítať ďalší článok:
Zranenia pri behu – 6 tréningových tipov, ako im predísť Zdieľať na Facebooku