InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Ako znížiť hladinu stresového hormónu? Týmito 10 spôsobmi

15. mája 2020
Ako znížiť hladinu stresového hormónu? Týmito 10 spôsobmi
Cítite sa vystresovane alebo priberáte na váhe? Máte vyšší tlak krvi alebo ste podráždení? Dôvodom toho môže byť vysoká hladiny kortizolu, známeho stresového hormónu. V tomto článku si povieme, ako si ho môžete prirodzenými cestami znížiť.

Kortizol zohráva dôležitú úlohu a určité množstvo je pre telo prospešné. Naše telá ho potrebujú, aby fungovali optimálne. Ak je však vysoký, môže viesť k odbúravaniu svalov, priberaniu, problémom so spánkom, depresii, znižovaniu kognitívnych schopností, bolestiam hlavy i problémom s trávením či srdcovocievnym systémom.

Takto jeho hladinu môžete dostať pod kontrolu:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Znížte príjem cukrov – mali by ste sa vyhnúť spracovaným jedlám, ktoré obsahujú veľa cukrov, ako sú biele pečivo, koláče, sladkosti, sladené nápoje. Namiesto nich by ste mali uprednostniť celozrnné výrobky, zeleninu, ovocie a jedlá s obsahom bielkovín.

2. Obmedzte alebo odstráňte kofeín z vášho života – kofeín zvyšuje vyplavovanie kortizolu v čase, keď sú ľudia v pokoji. Ak chcete znížiť stresový hormón, musíte aj znížiť príjem kávy.

3. Vyhýbajte sa alkoholu – možno si myslíte, že po alkohole budete uvoľnenejší, no v skutočnosti u vás hladinu stresu zvýši a to výraznejšie, ak vás v živote trápia aj iné stresové situácie.

4. Pite veľa vody – telo potrebuje vodu pre optimálne fungovanie a pod tým si možno predstaviť aj kontrolu hladiny kortizolu. Dehydratácia spôsobuje jeho vyplavovanie.

5. Jedzte pravidelne – jedenie v rovnakých obdobiach dňa pomáha dostať kortizol pod kontrolu a obmedzuje riziko emocionálneho jedenia, ktoré je zvykom prajúcim práve tomuto hormónu.

6. Dobre sa vyspite – dostatočne dlhý, dostatočne kvalitný spánok je na nezaplatenie. Dodá vám viac energie, zlepší náladu a zníži aj hladinu kortizolu. V tomto smere je dôležité spávať pravidelne 7-8 hodín približne v rovnakom časovom období.

7. Smejte sa – verte tomu, či nie, ale aj smiech, či už prirodzený alebo vynútený, vám môže pomôcť so znížením stresového hormónu. Štúdie ukázali, že už len 10 minút smiechu ho dokáže citeľne znížiť.

8. Pravidelne cvičte – cvičením v miernej alebo nižšej intenzite znižuje hladinu kortizolu a stimuluje vyplavovanie endorfínov, ktoré vám dokážu vylepšiť náladu.

9. S intenzívnym cvičením to nepreháňajte – problémom cvičenia je, že ak cvičíte intenzívne, tak kortizol dokážete stimulovať. Preto, ak vám záleží na znižovaní tohto hormónu, by ste to s intenzitou ani vytrvalosťou nemali preháňať.

10. Prerušte cyklus s utešujúcimi jedlami – zapisujte si, čo jete, aby ste lepšie spoznali svoje zvyky. Zistite tým aj to, kedy ste najnáchylnejší na utešujúce jedlá. Sú to nezdravé pokrmy, ktoré jete len preto, aby ste zahnali stres. V skutočnosti si tým viac škodíte. Keď ich objavíte, buďte pripravení ich nabudúce nahradiť niečím zdravým alebo sa namiesto jedla utešte inak.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist