Michele Promaulayková poukazuje na knihu autora bestsellerov Stevena R. Gundryho Energetický paradox, v ktorom píše o tom, že základy nedostatku osobnej energie môžeme hľadať v komunikácii črevného mikrobiómu s ostatnými bunkami.
Veľmi jednoducho sa pritom táto komunikácia dá zlepšiť, ak do stravy pridáme viac jednej konkrétnej živiny. Odpoveďou na tento problém je vláknina.
V modernej západnej strave ide o nedocenené živinu a väčšina ľudí nemá ani potuchy o tom, koľko vlákniny zo stravy prijíma. Niektorí ani nevedia, odkiaľ ju majú získavať.
Vláknina sa pri trávení nerozkladá poľahky, a tak väčšinou prejde tráviacim systémom relatívne neporušená. Popritom spomalí trávenie iných živín, vďaka čomu sa cukri absorbujú pozvoľna a priebežne, čo telu dodá energiu tiež pozvoľna a na dlhšie obdobie.
Rozpustná časť vlákniny sa okrem toho stretne s mikrobiómom. Prospešné baktérie fungujú lepšie, čo zvyšuje ich protizápalové schopnosti a produkciu molekúl poskytujúcich energiu. K tomu im napomáhajú aj probiotické a prebiotické jedlá.
Ak chcete svoj problém s únavou riešiť touto veľmi vhodnou cestou, zvýšte obsah týchto jedál, ktoré v sebe kombinujú vlákninu a prebiotiká, vo svojej strave: ľanové semená, sladké zemiaky, kyslá kapusta, špargľa, brokolica, banány, cibuľa, avokádo, čučoriedky.
Pozri aj: Vláknina – prečo by sme na ňu nemali zabúdať?
Čítať ďalší článok:
5 skvelých cvikov, ktoré posilnia telo i spália kalórie Zdieľať na Facebooku