InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Cítite nevoľnosť? Toto vám pomôže obmedziť jej symptómy

8. 4. 2022
Cítite nevoľnosť? Toto vám pomôže obmedziť jej symptómy
Nevoľnosť je nepríjemný pocit, pri ktorom máte dojem, že čoskoro budete vracať. Ako tento pocit obmedziť? O poskytnutie účinných tipov sa pokúsila Cailyna Coxová z Fit Day.

Pocit nevoľnosti je často sprevádzaný symptómami žalúdočno-črevného nepokoja, ako je bolesť brucha. Často sa môžu vyskytnúť aj pocity slabosti, závrate či zvýšená teplota. Závažnosť môže byť mierna až agonická.

Zdrojom týchto symptómov môže byť morská choroba, tehotenstvo, otrava jedlom, infekcie alebo ide o sprievodné prejavy rôznych chorôb a zdravotných stavov. Preto aj liečba je rôzna v závislosti od pôvodu nevoľnosti. Tá, ktorá je mierna a nepotrebuje zásah doktora, sa dá dostať pod kontrolu niekoľkými tipmi.

Článok pokračuje pod reklamou


Základom je prevencia, a tak najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť nevoľnosti spôsobenej stravou, je vyhýbať sa pokrmom so silnými chuťami a jedlám, ktoré sú ťažko stráviteľné. Pomáha tiež jedávať menšie jedlá viackrát denne namiesto troch veľkých.

Tiež sa treba uistiť, že máme dostatočný pitný režim – minimálne šesť pohárov denne. Pravidelne by ste mali po troške piť vodu. Keď už na vás prišla nevoľnosť, pite len malé dúšky a zvoliť môžete sladké nápoje, ktoré obsahujú cukor, ale nie sú kyslé – tie upokojujú žalúdok. Vyhýbajte sa však sódovkám. Riešením môže byť aj športový nápoj, ktorý vám dodá aj elektrolyty.

Po jedení si neľahnite, ale radšej seďte tak, že je vaša hlava nad úrovňou nôh. S nevoľnosťou môžu zatočiť aj prírodné „zázraky“ ako sú zázvor či mätový čaj, u ktorých boli upokojujúce účinky na tráviaci systém preukázané aj vedecky. Zázvor môže byť čerstvý alebo sušený v čaji. Dokonca je účinný aj v prípadoch, že je nevoľnosť následkom tehotenstva alebo chemoterapie.

A kým sa vám pocity nevoľnosti úplne nevytratia, mali by ste zo stravy vynechať korenisté a bohaté jedlá, a uprednostňovať skôr neutrálne jedlá. Medzi ne patria napríklad sucháre, ryža, banány, zemiaková kaša či jablkové pyré.

U niektorých ľudí pozitívne funguje aj akupresúra zápästia, ktorá môže uľaviť od symptómov nevoľnosti a vracania. Realizuje sa vyvíjaním tlaku prstami na rôznych akupresúrnych bodoch.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist