Kravské mlieko nie je pre každého. Osoby, ktorým spôsobuje alergiu alebo majú iné preferencie, však nemajú núdzu o alternatívy, hoci technicky o mlieko nejde, keďže nie je získavané z cicavcov. Držme sa však našej otázky, ktorá nemá takú jednoznačnú odpoveď.
Kravské mlieko sa pre svoje nutričné zloženie môže zdať ako najlepšie, pretože obsahuje najviac bielkovín a k tomu aj významne množstvo vápnika. Výhodou alternatív je nižší obsah nasýtených tukov a energie. Každý druh si však nakoniec ide svojou vlastnou cestou.
Kravské mlieko
Je najbohatšie na bielkoviny a vápnik, no obsahuje aj vitamíny A, B2, B12, D, zinok, fosfor a jód. Kvalita bielkovín je vysoká, pretože obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Z hľadiska zdravia je významné pre zdravie kostí. A hoci sú tuky nasýtené, nepredstavujú až taký problém pre zdravie srdca, pretože štúdia z roku 2018 ukázala, že konzumácia kravského mlieka znižuje riziko srdcovocievnych ochorení.Sójové mlieko
Sójové mlieko je z rastlinných druhov najlepšou alternatívou kravského, pokiaľ ide o bielkoviny. Zvyčajne je aj obohatené o vitamíny a minerály, vrátane vápnika, ktorého vstrebávanie sa približuje k tomu z kravského mlieka (dosahuje úroveň 75 %). Podľa štúdie Vangu a Raghavana z roku 2017 ide z nutričného hľadiska o lepší druh rastlinného mlieka, ako sú mandľové, ryžové či kokosové. Výhodou je vyšší obsah vlákniny. V minulosti bol obavou obsah fytoestrogénu, no nakoniec sa nepotvrdila. Dokonca by mohol chrániť pred niektorými druhmi rakoviny.Mandľové mlieko
Hoci sú mandle dobrým zdrojom bielkovín, mlieko vytvorené z nich ho obsahuje podstatne menej ako kravské. Platí to aj o vápniku. Dôvodom toho je, že mandle tvoria asi len 2-14 percent celkového objemu tohto mlieka. Typicky je nízkokalorické a obsahuje vitamín E, mangán, zinok a draslík. Často sa však do neho pridáva cukor. Je vhodné pre tých, čo nemôžu prijímať kravské ani sójové mlieko. Samozrejme, ľudia alergickí na orechy ho piť nemôžu.Ovsené mlieko
Je dobrým zdrojom vlákniny, vitamínu E, folátu a riboflavínu. Obsahuje minimum tukov a je prirodzene sladké. Obsah sacharidov je však vyšší, takže by nemuselo byť vhodné pre ľudí s cukrovkou. Obsahuje tiež pomerne málo bielkovín a vápnika, pokiaľ nie je o ne obohatené. Problémom môže byť pre ľudí alergických na lepok.Kokosové mlieko
Obsahuje málo bielkovín, ale aj málo sacharidov. Na druhú stranu, nájdeme v ňom veľa nasýtených tukov. Niekedy sa doň pridáva cukor. Pokiaľ nie je obohatené, neobsahuje vápnik a po nutričnej stránke nie je vhodnou náhradou za kravské mlieko.Ryžové mlieko
Je prirodzene bohaté na sacharidy a cukry. Má vysoký glykemický index, čo musia zohľadniť ľudia s cukrovkou. Neobsahuje tiež veľa bielkovín a o vápnik sa musí obohacovať. Pri ňom je najmenšie riziko alergickej reakcie, no nie je najlepšou náhradou kravského mlieka, najmä v prípade detí.Ak kravské mlieko piť nemôžete, vyberte si z rastlinných druhov mlieka, ktoré vám najviac vyhovujú. Snažte sa však vyberať tie s obsahom vápnika na úrovni 115-120 mg na 100 ml a bez pridaného cukru. Tiež by ste mali pri nich zohľadniť aj skladbu vašej výživy, aby ste prijímali všetky dôležité živiny.
Čítať ďalší článok:
Štyri jednoduché a overené tréningové tipy pre rast svalov Zdieľať na Facebooku