InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Ako si urobiť čas na cvičenie?

12. 2. 2023
Ako si urobiť čas na cvičenie?
Nemám čas. Toto je výhovorka číslo jeden v arzenáli ľudí, ktorí sa snažia vyhnúť cvičeniu. Vaše každodenné aktivity môžu poľahky spôsobiť, že tréning pripadne na vedľajšiu koľaj. Nemali by ste sa ho však vzdávať, lebo sa z toho stane zlý zvyk. Ako si ten čas na cvičenie nájsť?

Ak si v jeden deň poviete, že cvičiť nestíhate, a tak sa na to „vykašlete“, môže nastať reťazová reakcia, pri ktorej sa z dní stanú týždne a z týždňov mesiace. Nakoniec to skončí tak, že nikdy čas na cvičenie mať nebudete a pôjde to s vami dole kopcom.

Každý chce byť zdravý a mať pekne vytvarované telo. Kto si to neprizná, klame sám seba. Samé sa to však nestane. Faktom je, že vás to nejaký čas stať bude. A ak chcete byť fyzicky v lepšej kondícii, musíte si ho vytvoriť bez ohľadu na to, koľko času vám zaberie práca, škola, rodina či domácnosť.

Článok pokračuje pod reklamou


Ľudia, ktorí pravidelne trénujú, nemajú o nič viac času, ako tí, ktorí pravidelne necvičia. Preto všetko záleží na tom, ako si vyskladáte váš denný harmonogram. Musíte byť odhodlaní tréning absolvovať, ako keby to bolo dôležité stretnutie, ktoré máte s niekým dohodnuté. Musí ísť o „stretnutie“, ktoré nemôžete prepásť.

Často pritom stačí uvedomiť si, že cvičenie je dôležitejšia a cennejšia činnosť ako sledovanie televízie, monitorovanie sociálnych sietí či pár drinkov s priateľmi.

Zároveň netreba podľahnúť dojmu, že na cvičenie potrebujete mať minimálne hodinu a pol času. Aj nejaký tréning je lepší ako žiaden, pričom už za 20 minút dokáže absolvoval efektívny tréning. Pritom, už len 10 minút cvičenia má pozitívny vplyv na zníženie cholesterolu či rizika srdcovocievnych ochorení.

Začnite pomaly, postupne si zvyknite na režim a prídu aj dlhšie tréningy, ktoré zvládnete akceptovať.

Fitness hviezda Nicole Wilkinsová zhrnula hľadanie času na cvičenie do šiestich spôsobov:

1. Naplánujte si tréning do vášho kalendára ako dôležité stretnutie.

2. Snažte sa cvičiť okolo obeda. Ak nestihnete tréning, aspoň sa 30 minút prejdite. Dodáte si tak energiu na popoludnie.

3. Vynechajte jednu televíznu reláciu, čo vám pomôže pridať 30-60 minút času na tréning.

4. Pri sledovaní televízie robte počas reklamy skracovačky, kľuky, drepy, výpady či jumping jacks.

5. Ak máte domáce zviera, častejšie ho venčite.

6. Nájdite si niečo, čo si užívate. Zvýši sa pravdepodobnosť, že u toho vydržíte dlhodobo.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist