InstagramFacebookYoutube
Tréning

Tipy, ktoré vám pomôžu obmedziť bolesť svalov po cvičení

3. 4. 2023
Tipy, ktoré vám pomôžu obmedziť bolesť svalov po cvičení
Či už ste úplným začiatočníkom alebo sa k cvičeniu vraciate, prípadne robíte významné zmeny v tréningu, musíte počítať s tým, že sa u vás objaví svalovica. Až na malé výnimky by asi každý chcel, aby jej prejavy boli čo najmenšie. Prinášame vám tipy, ktoré bolesť utlmiť dokážu.

Svalovica v skutočnosti nie je ukazovateľom efektívneho tréningu a určite vás nepoteší, keď vám bude negatívne ovplyvňovať niektoré pohyby alebo činnosti v bežnom živote. Najhoršia býva prvé dva dni po tréningovom dni a typicky odznie do tretieho, občas štvrtého dňa od tréningu. To je vcelku dlhý čas na to, že jej prejavy môžete obmedziť pomocou jednoduchých tipov a trikov.

Dynamický strečing pred tréningom, statický po tréningu

Strečing je jednou z najpodceňovanejších súčastí tréningu. Aj napriek opakovaniu jeho významu ho mnoho cvičencov ignoruje. Ak pritom budete vykonávať statický strečing ihneď po dokončení tréningu, zredukujete do významnej miery neskoršiu svalovú bolesť. Pred tréningom by ste zase mali robiť strečing dynamický, ktorý pomôže rozprúdiť krv a zahriať svaly.

Článok pokračuje pod reklamou


Lepšie manažovanie tréningovej záťaže

Ešte lepším spôsobom, ako znížiť riziko potréningovej svalovice je vhodne vyskladať svoj tréning. Musíte k nemu pristupovať konzistentne a zvyšovať jeho náročnosť postupne po malých krokoch. Veľké skoky vám nie len zvýšia pravdepodobnosť svalovice, ale vás z dlhodobého hľadiska uberajú aj o potenciál svalového a silového rastu. Nehovoriac o zvýšenom riziku zranení. Musíte teda lepšie manažovať záťaž na činkách, počty opakovaní a sérií či rôzne metódy intenzifikácie cvičenia. Celkové zvýšenie záťaže by nemalo byť vyššie ako 10 % oproti predošlému tréningu. Súčasťou tohto manažmentu je aj dopriať svalom dostatok času na regeneráciu.

Terapia teplom alebo chladom

Súčasťou procesu regenerácie by mohli byť aj terapie teplom alebo chladom, ktoré majú tiež potenciál redukovať svalovú bolesť. Teplo pomáha zlepšovať prúdenie krvi, čo vedie k lepšiemu transportu kyslíka a živín do svalov. Chlad zase pomáha redukovať opuch a zápasy. Redukuje aj vnímanú bolesť. Preto je tak často využívaný aj u športovcov.

Kontrastná terapia

Ak sa neviete rozhodnúť, či pre vás bude lepšia terapia teplom alebo terapia chladom, alternatívou by mohla byť kontrastná terapia, ktorá zahŕňa striedanie chladu s teplom. Nemusíte mať pritom k dispozícii saunu a ochladzovací bazén. Dosiahnuť sa to dá jednoducho pri sprchovaní po cvičení tým, že budete striedať 90 sekúnd sprchovania studenou vodou s 30 sekundami sprchovanie teplou. Zopakujte to 3- až 5-krát.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist