InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Je pre chudnutie prerušovaná hladovka lepšia ako obmedzovanie kalórií?

12. novembra 2023
Je pre chudnutie prerušovaná hladovka lepšia ako obmedzovanie kalórií?
Za jednu z výhod, na ktorú poukazujú priaznivci prerušovanej hladovky, patrí rýchlejšie chudnutie. Je však tento spôsob stravovania v tomto smere skutočne efektívnejší?

Vedci tvrdia, že jedenie menších jedál a obmedzenie príjmu kalórií sa ukázalo ako efektívnejšia cesta manažovania telesnej hmotnosti ako prerušená hladovka, počas ktorej je príjem potravy obmedzený len na určité časové obdobia počas dňa.

Žurnál Americkej asociácie srdca (AHA) pred časom zverejnil výsledky výskumu, v ktorom pracovníci Školy medicíny Univerzity Johnsa Hopkinsa skúmali diétu a spánkový režim 547 dospelých ľudí počas šesťmesačného obdobia.

Článok pokračuje pod reklamou


Účastníci štúdie zaznamenávali svoju aktivitu a stravu cez mobilnú aplikáciu, vďaka čomu vedci vedeli zistiť, koľko času ubehlo medzi zobudením a jedením, ako aj medzi prvým a posledným jedlom dňa a čase medzi posledným jedlom a spánkom.

Na základe analyzovaní získaných údajov dospeli výskumníci k záveru, že načasovanie jedál nemalo spojitosť so zmenou hmotnosti. Preto bežným ľuďom neodporúčajú časovo obmedzené jedenie za stratégiu pre dlhodobé chudnutie. Zistili však, že menej malých jedál denne bolo možné spojiť s chudnutím.

Aké zaujímavosti ešte výsledky štúdie prinášajú? Priemerný čas od zobudenia k jedeniu bol 1,6 hodiny, priemerná doba medzi prvým a posledným jedlom dňa bol 11,5 hodiny a nebola spojená so zmenou hmotnosti. Medzi posledným jedlom a spánkom ubehli v priemere 4 hodiny a priemerná dĺžka spánku bola 7,5 hodiny.

Priemerný vek testovanej vzorky bolo 51 rokov a väčšinu tvorili vysokoškolsky vzdelané ženy. Je preto nejasné, či by sa tieto zistenia dali aplikovať aj na inú vzorku.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist