Stredomorská diéta je typom diéty, ktorá sa dá využívať dlhodobo. Nie je obmedzujúca a vie byť chutná. Napriek tomu je však postavená na jedlách, ktoré znižujú riziká obezity, cukrovky, srdcových chorôb, duševných porúch a podobne. Nemusíte pri nej nič vážiť ani počítať kalórie.
Ktoré jedlá sú teda pre ňu typické?
Ovocie a zelenina
Ľudia s touto stravou jedávajú zeleninu minimálne štyrikrát denne a k tomu pridajú aj dve-tri porcie ovocia. To je pre mnohých ľudí stravujúcich sa západným spôsobom až nepredstaviteľné množstvo. Populárne sú najmä rajčiny, cuketa, brokolica, baklažán, cibuľa, zemiaky, pomaranče, jablká, bobuľovité ovocie, figy, broskyne a podobne. Nechýbajú ani hríby. Toto všetko vám poskytne veľkú dávku vitamínov a minerálov, ako aj vlákniny a antioxidantov.Celozrnné produkty
Stredomorská diéte neignoruje ani obilniny. Väčšinou však ide o produkty celozrnné. Tie obsahujú viac vlákniny, ktorá znižuje riziko srdcových ochorení, rakoviny a predčasného úmrtia. Pomáha tiež udržovať štíhlu líniu.Strukoviny
Pokiaľ ide o vlákninu, ďalším skvelým zdrojom sú strukoviny. Stredomorská diéta ich využíva pomerne často. Ide o rôzne druhy fazule, šošovicu, hrach či cícer. V priebehu týždňa mávajú viac ako tri pokrmy, ktoré ich obsahujú. Posilňujú zdravie a podporujú chudnutie.Zdravé tuky
Stredomorská diéta sa nevyhýba ani tukom. Ľudia však uprednostňujú tie zdravé druhy, ktoré sú dôležité pre naše zdravie – znižujú riziko srdcových ochorení, rakoviny, vysokého tlaku, autoimunitnej choroby, zápalov a podobne. Denne by ste mali pridať zhruba štyri lyžice takýchto tukov. Najčastejšie ide o extra panenský olivový olej, no ich zdrojom sú aj avokádo a rôzne druhy orechov a semien.Ryby
Zdravé tuky možno nájsť aj v rybách, ktoré tiež tvoria základ stredomorskej diéty. A nie sú to len ryby ako losos, makrely, sardinky či tuniak, ale aj morské plody, vrátane kreviet, krabov, chobotníc či ustríc. V priebehu týždňa tvoria v priemere tri pokrmy. Morské plody predlžujú život a zlepšujú jeho kvalitu – dlhšie vám bude slúžiť hlava.Korenia a bylinky
Aj na maličkostiach záleží. V tomto druhu stravovania zohrávajú dôležitú úlohu aj koreniny (napr. čierne korenie, klinčeky, rasca, sušený cesnak) a bylinky (napr. bazalka, oregano, bobkový list, levanduľa, šalvia, tymian, rozmarín, mäta), ktoré dodávajú jedlám znamenitú chuť a zároveň majú prospešné účinky pre telo. Výber je pestrý.Čo obmedziť a čomu sa vyhýbať?
Jedlá, ktoré tvoria základy stredomorskej diéty sme si už špecifikovali. Pozrime sa však teraz na to, čo by ste mali obmedziť. S mierou môžete konzumovať aj hydinu, vajcia, mliečne výrobky. Zároveň s mierou môžete piť aj červené víno – nie však viac ako pohár denne u žien a dva poháre u mužov.V čo možno najväčšej miere by ste sa mali vyhýbať červenému mäsu, ktoré zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva, sladkostiam, ktoré pri nadmernom príjme vedú k priberaniu a celému radu ochorení, a vysoko spracovaným jedlám. Špecificky by ste mali obmedziť príjem alkoholu, slaniny, šunky, salámy, párok, klobás, bieleho pečiva, bielych cestových, bielej ryže, cukroviniek, sladených nápojov, rafinovaných olejov, syrečkov, mrazených pizz a jedál z fast foodov.
Čítať ďalší článok:
Behanie v zime škodí vašej pokožke. Ako si ju ochrániť? Zdieľať na Facebooku