InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Toto sú podľa vedcov tri zvyky, ktoré vedú k priberaniu najviac

3. decembra 2023
Toto sú podľa vedcov tri zvyky, ktoré vedú k priberaniu najviac
Často sa hovorí o zvykoch vo výžive, ktoré vám pomôžu schudnúť a udržať zdravú hmotnosť. Vedci sa však zamerali aj na identifikovanie zvykov, ktoré v najväčšej miere prispievajú k nadváhe a obezite.

Na Nature Food boli v tomto roku zverejnené závery štúdie, podľa ktorej vedú k priberaniu najmä tri tendencie v našej strave, ktoré sa týkali rýchlosti jedenia a nutričného profilu jedál.

Do štúdie vedenej Dr. Terou Fazzinovou z Kansaskej univerzity sa zapojilo 35 účastníkov vo veku 18 až 50 rokov, ktorý si udržovali svoju hmotnosť šesť mesiacov. Následne dostali voľnosť – mohli toho zjesť toľko, koľko chceli. Museli však dodržiavali kritéria diét, ktoré mali subjekty rôzne - niektorí konzumovali stravu s minimom spracovaných jedál, niektorí s polovicou jedál tvorených vysoko spracovanými jedlami. Po dvoch týždňoch si diéty vymenili.

Článok pokračuje pod reklamou


Výskumníci analyzovali údaje zozbierané od účastníkov o tom, ako rýchlo jedli, koľko kalórií prijímali a koľko bielkovín, sacharidov, cukru, tukov a sodíka obsahovali ich jedlá.

Výsledky ich neprekvapili. Bez ohľadu na rozdiely v diétach mali účastníci, ktorí mali vo zvyku jedávať rýchlejšie, konzumovať na kalórie bohatšie jedlá a jesť viac veľmi chutných jedál (bohaté na tuky, sodík, cukor či sacharidy), mali vyšší príjem energie, a tak aj viac pribrali.

Ak teda nechcete priberať, musíte o jedlách, ktoré konzumujete premýšľať. Začína to tým, že obmedzíte nakupovanie vysoko spracovaných potravín. Tiež si treba uvedomovať obsah kalórií v jedlách a obmedzovať porcie tých na kalórie bohatých. V neposlednom rade si treba jedlo vychutnávať a jesť pomalšie.

Pomalé jedenie znižuje riziko prejedenia tým, že mozog stihne spracovať signál o tom, že už ste nasýtení. A k väčšiemu a dlhšiemu nasýteniu napomáhajú jedlá, ktoré obsahujú veľa bielkovín a vlákniny.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist