InstagramFacebookYoutube
Výživa

Aký zlý je v skutočnosti šunkový sendvič?

23. 1. 2024
Aký zlý je v skutočnosti šunkový sendvič?
Ak si chce niekto urobiť rýchle a pohodlné jedlo, často je jeho voľbou sendvič. Nič sa nemusí variť či piecť, stačí len naplniť dva kusy pečiva šunkou, syrom a inými ingredienciami, ktoré máme k dispozícii. Aký význam z hľadiska zdravia však má pre nás tento pokrm?

Otázkou, aký zlý je v skutočnosti šunkový sendvič, sa zaoberali na 9Honey. Poďme sa pozrieť na to, čo u protinožcov zistili.

V prvom rade poukázali na to, že šunka, podobne ako saláma, klobása, párky či slanina, patrí medzi spracované jedla so zvýšeným rizikom rozvoja rakoviny, hlavne rakoviny hrubého čreva. Konzervačné látky, ktoré obsahujú, totiž môžu poškodzovať výstelku čriev. Samozrejme, záleží to aj od iných faktorov, ako je celková skladba výživy či konzumácia alkoholu.

Článok pokračuje pod reklamou


U niekoho, ktoré konzumuje šunkový sendvič z celozrnného pečiva každý deň a k tomu prijíma dostatok ovocia a zeleniny a vyhýba sa iným vysoko spracovaným jedlám, je riziko významne nižšie. Tiež môžu existovať rozdiely vo využitých šunkách – niektoré obsahujú viac mäsa, menej sodíka a niektoré sú aj bez dusičnanov.

Neznamená to však, že výber kvalitnejšej šunky z nej urobí najzdravšie jedlo. Stále je to spracovaná potravina, ktorá ponúka veľa sodíka a menej bielkovín ako menej spracované jedlá, ako sú tuniak či vajcia. Preto je jej príjem vhodné obmedzovať.

Zároveň je pri sendviči dôležité klásť dôraz na kvalitné pečivo – celozrnné, ktoré je výživnejšie ako biele a nepodporuje v takej miere priberanie a rast rizika rozvoja cukrovky druhého typu či iných druhov srdcovocievnych ochorení.

Najlepším odporúčaním pre milovníkov sendvičov je využívať celozrnné pečivo a obmieňať náplň. Lepšie možnosti ako šunka, aj z hľadiska obsahu bielkovín, sú zvyšky kuracieho mäsa, vajcia, tuniak, losos a podobne. Ich uprednostnenie až tak veľmi prípravu sendviču nekomplikuje.

Zabúdať by sa nemalo ani na zeleninu, či už priamo v sendviči alebo v rámci iných jedál počas dňa. Nie je problém umyť si a nakrájať rajčinu, uhorku či papriku, pričom jedlu dodajú cenné vitamíny a minerály.

Netreba to tiež preháňať s maslom, dressingami a majonézou pre ich obsah tukov. Lepšou alternatívou ako majonéza je aj kečup, hoci myslieť treba na to, že obsahuje veľa cukrov, tak to tiež s ním netreba preháňať. Ešte lepšia voľba je kvalitná horčica.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist