InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Prečo sa neustále budíte v strede noci a čo s tým urobiť?

26. 1. 2024
Prečo sa neustále budíte v strede noci a čo s tým urobiť?
Prestali ste piť kávu popoludní, prestali ste večer piť alkohol a začali ste jedávať zdravo, no stále sa v strede noci prebúdzate. Prečo k tomu dochádza?

Na túto otázku pre The Guardian odpovedala Alice Gregoryová z Londýnskej univerzity. Začala konštatovaním, že ide o celkom normálnu vec. Naše telo si totiž počas spánku prechádza rôznymi fázami spánku v rámci cyklu, ktorý u dospelých trvá 90 minút a postupne sa zrýchľuje, ako sa blíži ráno.

„Noc je plná krátkych prebudení. Typicky sa ľudia vrátia k spánku bez toho, aby si vôbec uvedomili, že sa prebrali,“ poznamenala britská profesorka.

Článok pokračuje pod reklamou


Niekedy si to však uvedomíme alebo sa rovno prebudíme s pocitom, že už sme vyspatí. Dôvody sú rôzne – od potreby ísť na záchod, cez pocity zima alebo tepla, nočné moru alebo externý stimul. Sú tu aj zdravotné dôvody, ako spánkové apnoe.

Zobúdzanie sa v strede noci nevyhnutne neznamená, že trpíte nespavosťou.

„Ak sa prebúdzate počas noci pravidelne, určite by ste to mali spomenúť všeobecnému lekárovi, aby mohol zvážiť možné príčiny,“ povedala Gregoryová.

Nedostatok kvalitného spánku si môže vyžiadať svoju daň – vedie k podráždenosti či strate koncentrácie, no môže aj zvýšiť riziko obezity, srdcových ochorení a cukrovky.

Je normálne, že sa človek za noc prebudí aj päť až sedemkrát, no rozhodujúce je, ako sa ráno cítite po zobudení. Ak sa cítite plní energie, nie je to dôvod na obavu. Ak ste nevyspatí, je dôležité venovať pozornosť riešeniu tohto problému.

Najskôr treba zistiť, či za prebúdzanie nemôže externý faktor – chrápanie partnera, práca na smeny, nepohodlný matrac, nevhodné prostredie.

Rozdiel môžu urobiť aj zmeny v životnom štýle – mali by ste sa vzdať kofeínu po druhej hodine popoludní, piť dostatočné množstvo vody, neprejedať sa pred spaním, nepiť alkohol, pravidelne cvičiť (nie však krátko pred spaním), riešiť stres a vyhýbať sa modrému svetlu krátko pred spaním.

Ak máte problém v noci znovu zaspať, mali by ste sa postaviť z postele, napiť sa trošky vody a znovu ísť spať. Nepozerajte sa na hodiny, pretože to vás bude stresovať a zaspávať sa vám bude ťažšie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist