Hľadáte spôsob, ako rýchlo a takmer bez starostí doplniť denný príjem bielkovín? Mnoho športovcov, ale aj nešportovcov, siaha po proteíne v práškovej forme. Na trhu však existuje veľké množstvo rôznych typov a pre tých, ktorí nie sú v tejto oblasti veľmi zbehlí, môže byť spočiatku ťažké sa vyznať. V článku preto nájdete ich porovnanie.
Srvátkový proteín
Srvátka, teda vedľajší produkt výroby syra, je v súčasnosti najobľúbenejším typom proteínového prášku. Enzýmy pridávané do mlieka pri výrobe syra oddelia pevnú zrazeninu (syr) od tekutiny, ktorá obsahuje srvátku. Tá sa následne pasterizuje (zostávajú len 100% čisté bielkoviny bez kazeínu) a čistá tekutina sa vysuší na srvátkový prášok. Výhodou srvátkového proteínu v porovnaní s inými typmi je jeho rýchle vstrebávanie.Vedeli ste, že … naše telo má obmedzenú kapacitu vstrebávania bielkovín? Pri srvátkovom proteíne je to približne 8-10 gramov za hodinu. To znamená, že aj keď vypijete proteínmi nabitý nápoj, vaše telo ho nedokáže naraz spracovať a využiť. [1]
Kazeínové proteíny
Kazeín je taktiež prirodzenou súčasťou mlieka a podobne ako srvátkový proteín prechádza procesom filtrácie, sušenia a následnej úpravy – do konečného produktu môžu byť pridané aj ďalšie látky, napr. L-glutamín. Jedná sa o pomaly stráviteľný zdroj bielkovín, tj. až dvojnásobne dlhšie ako pri srvátkovom proteíne, preto je vhodnou alternatívou pred spaním alebo počas cestovania, kedy telo potrebuje dlhodobú výživu pre svaly. [2]Hovädzí proteín
Vysokokvalitné bielkoviny na báze hovädzieho mäsa taktiež zohrávajú úlohu pri náraste svalovej hmoty a sily. Má výbornú biologickú hodnotu, na rozdiel od predchádzajúcich alternatív však neobsahuje laktózu ani mliečnu bielkovinu – vyrába sa izoláciou bielkovín z hovädzieho mäsa. Pridané môžu byť aj ďalšie funkčné zložky, ako napríklad kreatín monohydrát. Výhodou je aj nízky podiel tuku a cukru vo výslednom produkte. Nevýhodou môže byť však horšia chuť, ako pri srvátkovom proteíne.Vedeli ste, že … v rastlinnej potrave kreatín nenájdete a z bežných potravín, ako sú napríklad ryby alebo červené mäso, dokáže telo získať len približne jeden gram denne? Vtedy prichádza na rad suplementácia kreatínovými prípravkami.
Alternatívne proteíny na rastlinnej báze
Najčastejšie sa stretnete s hrachovým proteínom. Predstavuje vhodnú alternatívu pre vegánov, ktorí sa vyhýbajú všetkým živočíšnym produktom alebo ľudí s intoleranciou na laktózu. Získava sa extrakciou rastlinných bielkovín zo žltého hrachu, takže je to plnohodný zdroj proteínov, ktorý obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín (telo si ich samo vyrobiť nedokáže). Alternatívou je tiež proteínový prášok z hnedej ryže, avšak niektoré esenciálne aminokyseliny v ňom nie sú obsiahnuté, prípadne proteín zo sójových bôbov.[1] https://www.precisionnutrition.com/rr-whey-too-much
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468913/
Čítať ďalší článok:
Päť najlepších cvikov, ktoré pomôžu predísť strate svalov Zdieľať na Facebooku