Naše ďalšie weby: NHL KHL Osobný rozvoj
 
 
 
 
Reklama:
Výživa 16. 08. 2019

Jablko – nedocenený prírodný lekár

ikonka
Je obyčajné, no napriek tomu mimoriadne. Hoci má dobrú a šťavnatú chuť, jeho konzumácia klesá. Reč je o jablku, ktoré v sebe skrýva veľkú silu. Napriek tomu, že sa oprávnené označuje za prírodného lekára, nie je v súčasnosti tak cenené.

Jablko je plodom jablone a patrí medzi najbežnejšie ovocia v strednej Európe i v iných kútoch sveta. Kde má však svoj pôvod? Predpokladá sa, že v Strednej Ázii, kde doteraz rastú divoký predchodcovia dnešných jabloní. Ako a kedy sa však vyvinuli do dnešnej podoby známe celkom presne nie je. Faktom však je, že ide o ovocie, ktoré bolo s človekom od nepamäti, veď nie nadarmo sa spomína aj v príbehu o Adamovi a Eve.

V súčasnosti je viac ako 7500 známych odrôd jabĺk a najviac sa ich dopestuje v Číne. Druhé miesto spomedzi producentov patrí Spojeným štátom americkým, kde boli jablká privezené európskymi kolonizátormi v 17. storočí. Tretie miesto patrí Turecku, po ktorom nasledujú Taliansko, India, Poľsko a Francúzsko.

Článok pokračuje pod reklamou


Výživové hodnoty jablka

Jablko je vhodné aj ako súčasť boja proti dehydratácii, pretože až 85% jeho obsahu tvorí voda. Zvyšok je rozdelený medzi iné živiny, ktoré spolu v priemere vyúsťujú do 52 kalórií v 100 gramoch. Bielkovín a tukov je nepatrné množstvo, no nájdete v nich zhruba 14 gramov sacharidov – viac ako 10 gramov tvorí cukor (fruktóza) a 2,5 gramu vláknina.

Prečo sa hovorí, že jablko denne vás udrží ďaleko od doktora? Môže za to predovšetkým jeho zloženie na úrovni antioxidantov a minerálov. Najviac v ňom nájdeme vitamínu C, ktorý dokáže v 100-gramovej porcii pokryť 8 % dennej potreby. Takisto v ňom nájdete vitamín A, E, K, folát a cholín. Z minerálov dominujú draslík a mangán, tiež sú v ňom aj meď, fosfor, magnézium, železo a vápnik. Tieto živiny však vo významnej miere stráca ošúpaním!

Zdraviu prospešné účinky jablka

Jablká obsahujú vitamín C, mnoho antioxidantov a veľa vlákniny, vďaka čomu nie len vo všeobecnosti posilňujú imunitný systém, ale aj pôsobia ochranne na DNA v ľudských bunkách a znižujú tak riziko vzniku rakoviny (hrubého čreva, prostaty, pľúc). Iné látky zase chránia pred inými významnými ochoreniami. Mozog chránia pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, srdce zase pred infarktom.

Jablká majú pozitívny vplyv na celý kardiovaskulárny systém, keď bojujú proti chudokrvnosti, znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu, podporujú krvný obeh a posilňujú srdce. Takisto stabilizujú hladinu cukru v krvi a bojujú proti obezite a cukrovke. Blahodarný vplyv na čreva je nepopierateľný a ich konzumácia posilňuje aj ďasna či blokuje tvorbu žlčníkových a obličkových kameňov.

Počas rokov sa však zistili aj pozitívne účinky pri externom využití jabĺk. Na popáleniny, nehojace rany a jazvy sa osvedčilo prikladanie čerstvej kaše z nastrúhaných jabĺk.

Jablká spôsobujú aj problémy!
Nie sú to len pozitívne účinky, ktoré sú vizitkou jabĺk. Ich konzumácia so sebou prináša aj negatíva. Hlavne sa jedná o priemyselne pestované jablká, ktoré môžu vyvolávať alergiu. Takisto nárazová veľká konzumácia jabĺk spôsobí prirýchle zvýšenie príjmu vlákniny, a to môže spôsobiť tráviace problémy. Semená sú navyše toxické, čo však pri ich menšej konzumácii nespôsobí žiadne problémy, ale ak ich zjete nadmerne veľa, po niekoľkých hodinách sa môžu prejaviť následky otravy.

Článok bol pôvodne vydaný: 04.10.2013.

Pomôžte nám:
Vadí vám niečo na našom webe? Všimli ste si technickú chybu? Chceli by ste niečo vylepšiť?   Dajte nám vedieť »

Zdieľaj na FB  Zdieľať na FB Nahlásiť chybu  Nahlásiť chybu

Mohlo by vás zaujímať:

Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uverejnené v článku nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
E-knihy zadarmoKontaktReklamaCookies a os. údaje
Nájdete nás aj na Facebooku




© 2013 - 2019 SlovakFitness.sk TOPlist