Vajcia majú svoje pozitíva – sú dobrým zdrojom bielkovín, vitamínu D, selénu a keď ich konzumujeme s mierou, dokážu podporiť proces chudnutia, utlmiť zápaly či zlepšiť stav cholesterolu v krvi. Aké množstvo je však už príliš veľké pri ich konzumácii?
Väčšina zdravých ľudí podľa Mayo Clinic Health System konzumuje nanajvýš sedem vajec týždenne bez toho, aby ovplyvňovali svoje srdcovocievne zdravie. Jedna štúdia z roku 2018 však prišla na to, že konzumácia 12 vajec týždenne počas troch mesiacov nemala vplyv na zvýšenie rizika srdcovocievnych ochorení. Treba však podotknúť, že išlo o ľudí s prediabatesom alebo cukrovkou druhého typu na špecifickej diéte zameranej na chudnutie.
Do hry vstupuje toľko faktorov, že to nakoniec závisí od jednotlivca. Ak máte srdcovocievne problémy alebo cukrovku, mali by ste sa o tom porozprávať so svojím doktorom. Ak hranicu prekonáte, môžu vám hroziť aj nasledujúce negatívne účinky:
Veľký príjem cholesterolu – stále sa debatuje o tom, či vajca zvyšujú cholesterol alebo nie. Dlho sa predpokladalo, že cholesterol zo žĺtok zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Teraz sa však zdá, že má väčší vplyv rodinná história. Stále však platí, že vajca obsahujú veľa cholesterolu – asi 60 % odporúčaného denného príjmu, takže by ste to s nimi nemali preháňať.
Väčšie riziko srdcovocievneho ochorenia – jedno vajce denne znižuje šance rozvoja srdcovocievneho ochorenia, ale tri až štyri vajcia každé ráno by podľa štúdie z roku 2019 mohli zvýšiť riziko srdcovocievnych problémov o 17 percent. Súvisí to už so spomínaným cholesterolom.
Naberanie hmotnosti – samotné vajcia k priberaniu nevedú a pomôžu vás nasýtiť, ale často ich konzumujeme s potravinami, ktoré naberanie hmotnosti podporujú, či už ide o slaninu, salámu, klobásky, párky, pečivo, olej a podobne. Na to by ste si mali dávať pozor, ak je vaším cieľom štíhla línia.
Zvýšené riziko cukrovky – v štúdiu z roku 2009 sa zistilo, že ľudia, ktorí jedia viac ako sedem vajec týždenne, mali vyššie riziko rozvoja cukrovky druhého typu ako tí, ktorí ich jedli menej. Na druhú stranu, existujú aj štúdie, ktoré tvrdia, že vajcia zlepšujú kontrolu krvného cukru a inzulínovej senzitivitu u ľudí s cukrovkou druhého typu a predcukrovkou.
Väčšia šanca, že zjete viac nezdravých jedál – varené vajce svoj nutričný profil nezmení, ale to, čo varíte s ním, môže. Omelety či volské oká sa robia na oleji alebo masle, čo zvyšuje príjem tukov. Soľ, vegeta či iné dochucovadlá zase zvyšujú hladinu sodíka. Ten zvýšia aj slanina, šunka či saláma.
Čítať ďalší článok:
Garantované výsledky pri behu? Týchto 5 princípov vám ich zaistí