Mrkva je koreňová zelenina zvyčajne oranžovej až červenkastej farby, ktorá má pôvod v Európe a severozápadnej časti Ázie. Jej divokí predchodcovia pochádzajú pravdepodobne z Iránu a Afganistanu a mali trpkejšiu chuť. Moderná mrkva však vznikla v Afganistane asi pred 1100 rokmi. Do Európy prišla prostredníctvom Španielov v 8. storočí. Oranžové sfarbenie získala šľachtením v Holandsku v období 17. storočia.
Jej pestovanie je rozšírené predovšetkým v Európe, no napriek tomu je jej najväčším producentom Čína, ktorej je pripisovaná necelá polovica svetovej produkcie. Potom nasledujú Rusko, USA, Uzbekistan, Poľsko, Ukrajina a Veľká Británia.
Nutričný profil mrvky
Mrkva obsahuje z 90 % vodu. Pri sto gramoch má len 41 kalórií, zanedbateľné množstvo tuku a žiaden cholesterol. Nájdete v nej 1,4 gramu bielkovín a 10 gramov sacharidov. Bohatá je na vlákninu, ktorej obsahuje 2,5 gramu.Z pohľadu vitamínov dominuje vitamín A, ktorého zo sto gramov mrkvy prijímate 557% odporúčanej dennej dávky. Obsahuje však aj veľa iných vitamínov a užitočných látok. Bohaté zastúpenie majú karotény a vitamíny C a K. Nájdete v nej aj významné množstvo vitamínov skupiny B, draslíka a minerálov, ako mangán, meď či fosfor. Vyskytujú sa v nej však aj vitamíny E a H či sodík s vápnikom, horčíkom, železom, zinkom a sírou.
Prospešné vlastnosti mrvky
Snáď najznámejším zdravotným benefitom mrkvy je podpora lepšieho zraku. Môže za to vysoký obsah karoténov a vitamínu A, ktoré okrem toho vplývajú aj na produkciu spermií, rast a vývoj tela. Takisto chránia pred rakovinou kože, pľúc, pankreasu či ústnej dutiny. Spomaľujú proces starnutia.Vitamín A taktiež slúži ako prevencia pred predčasnými vráskami, akné, suchej pokožky či pigmentovej poruche. Pri rezných alebo tržných ranách môžu byť vyžité ako antiseptikum, teda prevencia proti infekciám.
Štúdie tiež dokázali, že mrkva má pozitívny vplyv na zdravie srdca a znižuje cholesterol. Pri jej pravidelnom príjme takisto znižujete riziko mŕtvice. Prospieva aj vašim zubom (čistí ich a pôsobí antibakteriálne) a ďasnám. Vďaka svojmu zloženiu takisto významne pomáha telu zbavovať sa toxínov.
Konzumácia a skladovanie
Najlepšie je konzumovať mrkvu v surovom stave alebo vo forme šťavy. Jedna mrkva denne je zo zdravotného hľadiska dostatočná a rovnaké výhody získate aj z pohára čerstvej šťavy. Vhodná je aj konzumácia na pare pripravenej mrkvy, ktorý nestráca výživné látky.Z hľadiska skladovateľnosti ide o nenáročnú zeleninu. V chladničke vydrží aj desať dní a v mrazničke aj niekoľko mesiacov, pričom si živiny dokáže plnohodnotne udržať až 7-8 mesiacov. Malo by sa vyhýbať vystavovaniu sa slnku, ktoré z nej odoberá sladkastú chuť, a takisto neoplachovať pred uskladnením.
Letný režim, pôvodne z : 11.10.2013.
Čítať ďalší článok:
Spáľte rýchlo tuky na eliptickom a veslovacom trenažéri Zdieľať na Facebooku