Veľa ľudí predpokladá, že jedlo, ktoré je plné kalórií, tuku a cholesterolu nemôže byť zdravou prospešné. Presne to sa týka žĺtok. Tie sú spomínanými vecami naplnené, a preto často končia v koši a využívajú sa len bielka.
Strašiakom je hlavne cholesterol. Jedno veľké vajce ho obsahuje o čosi viac ako 180 miligramov. Všetok je pritom sústredený práve do žĺtka. A práve pre spojenie cholesterolu so zdravotnými rizikami trpia aj žĺtka. A pritom pravdou je, že aj v zdravej diéte je priestor pre bielka i žĺtka.
Skutočnou príčinou toho, prečo sa u ľudí dvíha hladina zlého cholesterelu v krvi sú nasýtené a trans tuky. Samotný cholesterol v strave toho dôvodom nie je. A keď už toto vedci odhalili, aj lekári odporúčajú konzumáciu celých vajec.
A v skutočnosti je to aj prospešné, pretože v žĺtkoch sa nachádza väčšina cenných živín vajca. Keď ho zjete celé, zlepšite stav krvných lipidov a to pomáha hlavne pacientom s metabolickým syndrómom. Navyše, ich konzumáciou sa zvyšuje pozitívny pomer hladiny dobrého cholesterolu k tomu zlému. Takisto sú celé vajcia dobrým nástrojom pri chudnutí.
Z nutričného profilu je teraz známe, že celé vajca ponúkajú 13 živín, ktoré sú prospešné zdraviu. Celé vajce obsahuje o 64% viac vitamínu D ako sa o tom hovorilo v minulosti. Obsahuje aj dobrú dávku cholínu a iných živín, ktorá dokonca pomáhajú predchádzať mnohým ochoreniam.
Hlavným dôvodom ignorovania žĺtkov bol spomínaný obsah tukov a cholesterolu. Novšie výskumy však zistili, že ich nie je toľko, ako sa predtým tvrdilo. S faktom, že cholesterol prijatý stravou, nemá taký efekt pre jeho úroveň v krvi, teda možno povedať, že sa netreba báť konzumácie celých vajec.
Súvisiaci článok:
Slepačie vajcia – zdravšie ako si ľudia myslia
Pôvodne vydané: 12.11.2013.
Čítať ďalší článok:
Aké sú výhody bicepsových zdvihov na šikmej lavičke? Zdieľať na Facebooku