Výživa 12. 07. 2019

Hrozno a jeho vplyv na zdravie človeka

ikonka
Ak vám chutí niečo sladké, čo keby ste namiesto sladkostí o zobrali do rúk strapec hrozna? Toto chutné bobuľovité ovocie nie len poteší vaše chuťové poháriky, ale aj pomôže posilniť vaše zdravie.

Kultivácia hrozna začala na Blízkom východe už pred 6 až 8 tisíc rokmi. Najstaršie archeologické nálezy hovoria, že sa na vínu využíval v Gruzínku už pred osem tisíc rokmi. Na jedenie i víno ho vo veľkom používali neskôr aj Gréci, Feničania a Rimania. Jeho pestovanie sa neskôr rozšírilo do ďalších regiónov Európy, ako aj do Severnej Afriky. Nakoniec bolo dovezené aj do Severnej Ameriky.

V súčasnosti poznáme viac ako 100 odrôd hrozna, pričom sa toto bobuľovité ovocia líši veľkosťou a farbami. Tie môžu byť nie len tmavo modré a zelené, ale aj biele, červené, čierne, žlté, oranžové či ružové.

V súčasnosti sa hrozne na svete pestuje na rozlohe väčšej ako 75 tisíc kilometrov štvorcových. Najväčším producentom za účelom výroby vína je Španielsko, ktoré s odstupom nasledujú Francúzi, Taliani a Truci. V celkovom ponímaní sa najviac hrozna vypestuje v Číne, Taliansku, Spojených štátoch amerických a Francúzsku.

Nutričný profil hrozna

Sto gramov hrozna v sebe skrýva 69 kalórií, 18 gramov sacharidov (prevažne glukóza), gram vlákniny a 0,75 gramu bielkovín. Neobsahuje cholesterol a tuku je zanedbateľné minimum – 0,16 gramu. Viac ako 80 % hrozna tvorí voda.

V hrozne nájdeme aj látky s antioxidačnými vlastnosťami. Nájdeme v ňom 18% odporúčanej dennej dávky vitamínu C a 12 % vitamínu K. Okrem toho je v ňom významné množstvo pyridoxínu, tiamínu a riboflavínu. Obsahuje však aj vitamín A, E, niacín, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú. Z minerálov dominuje draslík s 191 miligramami. Nájdeme v ňom aj 10 mg draslíku, 7 mg magnézia či 0,126 mg medi, čo predstavuje 14 % odporúčaného denného príjmu. Mangán, vápnik a zinok sú tiež zastúpené.

Hrozno a jeho výhody pre zdravie

Hrozno ma významný vplyv pre zdravie človeka. Podporuje imunitný systém a dokonca vďaka resveratrolu funguje ako prevencia proti rakovine. Bojuje aj proti Alzheimerovej chorobe a očnej degenerácii spôsobenej starnutím.

Pozitívny vplyv má aj u astmatikov, keď redukuje astmatické reakcie. Vplýva na posilňovanie kostí a má aj význam pri srdcovocievnom zdraví – predchádza krvným zrazeninám, redukuje šance infarktu, predchádza cievnym poruchám, redukuje povlak na cievach, filtruje toxíny a znižuje cholesterol.

Veľmi rýchlo dokáže dodať človeku energiu a vo forme džúsu pomáha aj utíšiť migrénu. Nie však ako víno. Tiež hrozno uvoľňuje zápchu, vedia k zdravej a pravidelnej stolici, pomáha pri podráždenom žalúdku a znižuje stres a tlak na obličky.

Červená hrozno má navyše silné antibakteriálne a antivírové účinky, ktoré chránia pred rôznym infekciami. Modré zase pomáha redukovať riziko rakoviny prsníka. Ženy takisto ocenia pomoc jeho pri celulitíde a pozitívny vplyv na pokožku.

Článok bol pôvodne vydaný: 29.11.2013.

Oznam: Od 1. júla do 1. septembra vám budeme v letnom režime prinášať články, ktoré sme publikovali pred rokmi, ale boli už zabudnuté. Úplne nové články prídu na rad opäť od 2. septembra.

Zdieľaj na FB  Zdieľať na FB Nahlásiť chybu  Nahlásiť chybu

Mohlo by vás zaujímať:

O čom píše Úspech.MNE.sk?

Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uverejnené v článku nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
E-knihy zadarmoKontaktReklamaCookies a os. údaje
Nájdete nás aj na Facebooku


Streftec - Webdesign & Media

© 2013 - 2019 SlovakFitness.sk
TOPlist