Párky v rožku nie sú príliš výživné, k tomu sa ani len nepriblížia. Párky sú pripravené zo spracovaného mäsa a zvyškov, sú naplnené nasýtenými tukmi zvyšujúcimi cholesterol a sodíkom. Pečivo je vyrobené z bielej múky a takisto nie je optimálnou voľbou v zdravom jedálničku.
Biele pečivo vedie k priberaniu a s tým súvisiacim ochoreniam. 100 gramov obsahuje viac ako 300 kalórií, ku ktorým treba pripočítať takmer 300 kalórií, ktoré sa v priemere nachádzajú v rovnakom množstve párok. K tomu treba pripočítať veľkú dávku cholesterolu, sacharidov a tukov.
Pravidelná konzumácia hot dogov dokáže urobiť viac ako len zvýšiť cholesterolu alebo krvný tlak. Vysoký príjem pokrmov obsahujúcich hovädzie či bravčové párky alebo klobásy je spojený s väčším rizikom rakoviny hrubého čreva. Preto ich konzumáciu experti odporúčajú obmedzovať.
Párky navyše obsahujú vysoký obsah sodíka a rôzne druhy konzervačných látok. Počas varenia dochádza k reakciám medzi nimi a vytvárajú sa dusičňany a nitrozamíny, ktoré sú spojené s viacerými druhmi rakoviny u ľudí i zvierat.
Samozrejme, o čosi lepšie sú hydinové alebo morčacie párky, ktoré obsahujú menej nasýtených tukov. Sodíka však obsahujú rovnako a aj v nich je mnoho pridaných látok, ktoré nie sú práve najzdravšie. Sójové párky obsahujú menej nasýtených tukov a kalórií, ale takisto sa v nich nevyhnete nadmernému množstvu sodíka.
Občasná konzumácia hot dogu nikomu neškodí a nemusíte sa ich vzdávať. Ak ich však konzumujete pravidelne, mali by ste sa zamyslieť. Možno hľadáte zdravšie alternatívy, no v bežných stánkoch rýchleho občerstvenia na ne nenarazíte.
Ak by ste však mali chuť na párok v rožku a chceli by ste si zdravšiu alternatívu pripraviť doma, voľte hydinové, morčacie alebo sójové párky a celozrnné pečivo. Existujú aj párky s nižším obsahom sodíka, konzervačných látok a väčším podielom mäsa, no to sa odrazí aj na ich cene.
Čítať ďalší článok:
Zvláštne rekordy zo sveta fitness Zdieľať na Facebooku