Mlieko je vo všeobecnosti biela tekutina, ktorú produkujú prsné žľazy samíc cicavcov. Ľudia konzumujú v dominantnej miere kravské mlieko, ktoré v obchodoch možno dostať vo viacerých alternatívach – plnotučné, polotučné, nízkotučné a odtučnené. Takisto existuje čerstvé, s predĺženou trvanlivosťou a trvanlivé. Je aj základom mnohých iných výrobkov – syrov, masiel, jogurtov, smotany, zmrzliny a podobne. Najviac sa ho vyprodukuje v USA, Indii, Rusku, Nemecku a Francúzsku.
Nutričný profil mlieka
Kravské mlieko je až z 88 % tvorené vodou. Zvyšok tvoria mliečny tuk a mliečna sušina. Obsahuje aj mliečny cukor (laktózu) a veľa bielkovín, z ktorých hlavným zdrojom je kazeín. Je veľmi dobrým zdrojom vápnika, ale obsahuje aj iné živiny, konkrétne 16 vitamínov a ďalších 13 minerálov, z ktorých sú podstatné hlavne draslík, fosfor a železo. Kalorická hodnota a obsah tuku závisí od alternatívy dostupného mlieka.Výhody konzumácie mlieka
Mlieko má veľkú obľubu u kulturistov a niet sa čomu čudovať. Už len fakt, že sa z neho vyrábajú proteínové doplnky, hovorí za všetko. Bielkoviny z mlieka (srvátka a kazeín) sa totiž zídu pri snahe nabrať alebo uchovať svalovú hmotu a pomáhajú regenerovať svaly po tréningu. Veľa cvičencov si v mlieku dokonca rozmiešava spomínané doplnky. Hodí sa hlavne do objemovky.Z hľadiska zdravotného sa do popredia dlhé desaťročia dáva význam pri zdraví kostí a zubov. Mlieko totiž obsahuje veľa vápnika, ktorý neposilňuje len kosti, ale tiež pomáha regenerácii svalov, znižuje krvný tlak a podporuje zdravie očí. Ak na mlieko nie ste alergickí, poteší vás aj jeho vplyv na pokožku či na imunitný a nervový systém. Mlieko má upokojujúci vplyv a uvoľňuje telo i myseľ pred spaním. U žien bola aj preukázaná spojitosť medzi pitím nízkotučného mlieka s chudnutím.
Nevýhody konzumácie mlieka
Okrem dobre známej alergie na mlieko, si mlieko získal početnú skupinu nepriateľov. Existuje aj názor, že hoci je pre mladé deti prospešné, pre dospelých úžitok nemá a napomáha rozvoju iných chorôb, ako je obezita či rakovina prostaty. Dokonca útočia na tvrdenie o prospechu na zdravie kosti tým, že ázijských krajinách, kde sa mlieko nekonzumuje, je nižší podiel zlomenín.Piť, či nepiť?
Ako sa teraz z tejto situácie vymotať? Piť alebo nepiť? Ak mlieko nepíjavate, nemusíte nič riešiť. Ak ho radi máte, nemusíte sa tiež báť. Jeden alebo dva poháre kvalitného mlieka by vám uškodiť nemali. Kým obe strany sa viac-menej na tom zhodujú, tá kritická ešte čosi dopĺňa. „Je dôležité, aby ľudia vedeli, že nemusia piť mlieko, aby boli zdraví,“ konštatuje profesor Walter Willett z Harvardovej univerzity verejného zdravia.Čítať ďalší článok:
Ako si vytvoriť racionálne myslenie Zdieľať na Facebooku