Sto gramov slaniny obsahuje takmer 800 kalórií. Pravdepodobne nebudete prekvapení tým, že najviac z nich je obsiahnutých v tukoch, ktoré tvoria takmer 70 % tejto lahôdky. Polovica z nich je pritom nasýtených. Stogramová porcia v sebe zahŕňa aj takmer 100 miligramov cholesterolu.
Jedenie jedál s vysokým obsahom nasýtených tukov zvyšuje úroveň zlého cholesterolu v krvi a zvyšuje riziká srdcovocievnych ochorení a mŕtvice. Ak ich ešte dopĺňa cholesterol, tento negatívny efekt je ešte výraznejší. Problémom slaniny je aj vysoký obsah sodíka.
Podľa zaužívaných doporučení by trochu slaniny občas nezaškodilo, no milovníkov slaniny zrejme nepotešia nasledujúce závery. Slanina sa zaradzuje medzi spracované mäsá, ktoré prechádzali procesom údenia, konzervovania a solenia. Vedci viackrát dokázali, že pravidelná konzumácia takýchto produktov zvyšuje pravdepodobnosť rakoviny prostaty a niekoľkých iných druhov rakoviny.
Nie je presne jasné, ako spracované mäsá tieto riziká zvyšujú, ale mohlo by to mať čosi dočinenia s používanými konzervantmi a karcinogénnymi látkami, ktoré vznikajú pri procese spracovania. Odpoveď na otázku je teda neprekvapujúca – ak chcete žiť zdravo, slaninu pravidelne nekonzumujte. Pri výnimočných udalostiach si ju však vychutnáte o to viac.
A čo slanina na raňajky? Ak je správne skombinovaná, vytvorí pomerne kvalitné raňajky. Veľmi populárne je si ju pripravovať spolu s vajcami. A hoci experti tvrdia, že ide o veľmi dobrú kombináciu pre štart nového dňa, takisto dodávajú to, čo už bolo spomínané – nepatrí na stôl každý deň.
A aj keď ju máte na raňajky len občas, v ten deň je vhodné postarať sa o to, aby ste prijali menej solí a uprednostňovali čerstvé potraviny bez prídavných látok. Takisto sa odporúča prijímať veľa antioxidantov z ovocia a zeleniny.
Letný režim, pôvodne z 18.04.2014.
Čítať ďalší článok:
Potrebujete nabrať svaly? Upravte svoj jedálniček