Káva znižuje riziko smrti z cirhózy pečeňe
Chronické pečeňové ochorenia a cirhóza sa radia medzi časté príčiny smrti, no teraz singapurskí vedci prišli na to, že pitie dvoch alebo viacerých šálok kávy môže znížiť riziko smrti u osôb trpiacich cirhózou pečene až o 66 percent.Tím okolo Dr. Woon-Puaya Koha sa sústredil na vplyv kávy, alkoholu, čierneho čaju, zeleného čaju a sladených nápojov na riziko úmrtnosti pri ochorení a len káva malo účinky, ktoré riziko znižovali. Neprekvapujúco, alkohol mal najhorší vplyv.
Vedci oslovili 63 000 čínskych obyvateľov Singapuru vo veku od 45 do 74 rokov a v rokoch 1993 až 1998 analyzovali ich lekárske záznamy a nechali im vypĺňať dotazníky. Následne ich sledovali v priemere 15 rokov. Výsledkom toho bolo, že zo 14 928 úmrtí tvorili 114 tí, ktorí mali cirhózu pečene.
Výsledky štúdia však ukázali, že indivíduá, ktoré prijímali denne aspoň 20 g alkoholu, mali väčšie riziko úmrtia z cirhózy ako tí, ktorí toľko nepili. Naopak, pravidelní „kávičkari“, ktorí pili aspoň dve šálky kávy denne, mali riziko nižšie o 66 % ako tí, ktoré kávu vôbec nepíjavali.
Chcete prestať s alkoholom? Vedci na tom pracujú
Cirhóza je jedným z následkov nadmernej konzumácie alkoholu. Ak s ním chcete prestať, možno vám pomôžu závery štúdie, ktorú urobili vedci z Utahskej univerzity. Tí hľadali oblasť mozgu, ktorá je najcitlivejšia na negatívne vplyvy konzumácie alkoholu.Alkohol v mozgu spúšťa pocity blaha, a preto sa u ľudí rozvíja alkoholizmus. Negatívne vplyvy ako bolesti hlavy či nevoľnosti nám pomáhajú obmedzovať príjem tak, aby nevznikla otrava. A práve ich vplyv by mohol znížiť konzumáciu alkoholu a závislosť.
Americkí vedci na potkanoch stimulovali časť mozgu lateral habenula a niekoľko týždňom im dávali 20% alkohol. Zistením bolo, že tie subjekty, ktoré danú časť mozgu mali neaktivovanú, vypili výrazne viac ako tie, ktoré ju mali pod kontrolou.
Tím verí, že podobný mechanizmus by fungoval aj u ľudí a aktivácia časti mozgu, ktoré je zodpovedná za nepríjemné pocity po konzumácii alkoholu môže slúžiť ako regulátor jeho príjmu. Na definitívnejšie závery by však potrebovali urobiť ďalšie výskumy.
Čokoláda proti obezite a cukrovke
Po tom všetkom alkohole na záver bonbónik v podobe čokolády. Mnoho ľudí trápi obezity a zvýšené riziko cukrovky. Nová štúdia amerických vedcov však zistila, že by aj proti tomu mohla byť nápomocná práve obľúbená pochúťka.Výskumníci zistili, že zložka kakaa, ktoré je hlavnou ingredienciou čokolády, bránila myšiam naberať na hmotnosti a znižovala ich úroveň krvného cukru. Potvrdili tak iný výskum, ktorý začiatkom roka priniesol informácie, že čokoláda chráni pred cukrovkou typu 2 a vedie k chudšej postave.
Čítať ďalší článok:
Čo by mali hokejisti trénovať v lete?