Výskumníci v Brighame a v Ženskej nemocnici v Bostone prišli na to, že pravidelná konzumácia minimálne dvoch chodov jedál z rýb v priebehu jedného týždňa by mohla zabrániť strate sluchu alebo ju oddialiť. Dôvodom toho je obsah omega-3 mastných kyselín v rybách.
„Hoci slabšie počutie je často považované za nevyhnutný aspekt starnutia, identifikácia niekoľkých potenciálnych rizikových faktorov vnáša nový pohľad do možností prevencie alebo oddialenia straty sluchu,“ prezradila Sharon Curhanová, jedna z autoriek štúdie.
Štúdia, ktorá bola publikovaná v septembri v Americkom žurnále klinickej výživy, zahŕňala až 65 000 žien, ktoré boli sledované od roku 1991 do roku 2009. U viac ako 11 600 žien sa pritom vyvinula porucha sluchu.
Analýza ukázala, že ženy, ktoré jedli ryby aspoň dvakrát týždenne, mali o 20 % menšiu pravdepodobnosť toho, že sa u nich vyskytne strata sluchu, oproti tím, ktoré ryby jedávali len sporadicky. Špecificky sa s poruchou sluchu spájal nedostatok omega-3 mastných kyselín, ktoré sú bohato zastúpené v plodoch mora.
„Konzumácia akéhokoľvek typu rýb bola spojená s nižším rizikom. Tieto zistenia naznačujú, že diéta môže byť dôležitá aj pri prevencii straty sluchu,“ dodala Curhanová, ktorá však musela priznať, že sa vedcom nepodarilo zistiť priamy dôvod toho, prečo konzumácia rýb mala takýto vplyv.
zdroj: Health Day
Čítať ďalší článok:
Aký je najlepší cvik pre bicepsy?