Tí na výročnom stretnutí Americkej vysokoškolskej neuropsychofarmakológie potvrdili dôležitú skutočnosť, že fruktóza zvyšuje odozvu okruhov mozgu súvisiacich s pocitmi blaha, čo spôsobuje, že nám chutí jesť ešte viac.
Rozdiel medzi glukózou a fruktózou je nasledujúci. Glukóza je cukor, ktorý telo využíva primárne pre energiu a zvyčajne sa produkuje, keď telo trávi komplexné sacharidy. Na druhú stranu, fruktóza je jednoduchý cukor, ktorý nájdeme v ovocí, ale je pridávaný aj do iných potravín formou fruktózového sirupu. Pri jej trávení dochádza k menšiemu zvýšeniu hladiny hormónov, ktoré telu vravia, že už je nasýtené. U glukózy k tomu dochádza vo väčšej miere.
Na základe týchto vedomostí sa rozhodli výskumníci urobiť experiment, ktorého sa zúčastnilo 24 dobrovoľníkov. Tí mali vypiť nápoj, ktorý obsahoval buď glukózu alebo fruktózu. Potom si subjekty prezerali fotky jedál, medzi ktorými boli napríklad aj koláče. V priebehu tejto činnosti vedci magnetickou rezonanciou sledovali reakciu mozgu a pýtali sa ľudí, akí sú hladní.
Výsledkom bolo, že pohľad na obrázky zvýšil aktivitu v častiach mozgu, ktoré súvisia s mechanizmom uspokojenia. Táto aktivita bola vyššia po skonzumovaní nápoja s fruktózou. Aj samotné subjekty priznali, že po tomto nápoji im chutilo jesť omnoho viac v porovnaní s glukózovým nápojom.
Ak teda chcete schudnúť, nezabudnite si dávať pozor na spúšťače apetítu, akými je aj fruktóza či fruktózový sirup. Pozorne čítajte etikety výrobkov, pretože tento sirup je väčšinou schovaný vo veľkom množstve ingrediencií. A verte, že ho obsahuje veľké množstvo produktov. Výrobcovia vedia, prečo ho tam dávajú... Pokiaľ ide o ovocie, nevyraďujte ho zo stravy, ale jedzte ho len v takej miere, po ktorej vám nespôsobuje chuť na ďalšie jedlo.
Čítať ďalší článok:
Plusy a mínusy CrossFitu Zdieľať na Facebooku