InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Čo škodí vášmu úsmevu?

Autorka: Lucka  /   10. októbra 2015
Čo škodí vášmu úsmevu?
Váš úsmev je jednou z vašich najväčších výhod. Ak chcete zanechať dojem, musíte sa prezentovať zubami vo veľmi dobrom stave. Okrem pravidelného čistenia a preventívnych návštev zubára, je najlepším nástrojom na ich lepší stav úprava vo vašom životnom štýle.

Na vaše zuby majú negatívny vplyv mnohé faktory, či už ide o jedlá, nápoje alebo zlé hygienické návyky. Preto by ste sa mali vyvarovať nasledujúcim 15 veciam, ak chcete mať úsmev dlho čo najkrajší:

1. Sladené nápoje - či už ide o malinovky alebo športové nápoje, nie sú dobré pre vaše zuby. Nejde len o obsah cukrov, ale aj o hladinu pH. Väčšina sladených nápojov má teda negatívny vplyv na vašu sklovinu.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Sladkosti - sladkosti samé o sebe zubom neškodia. Majú to na svedomí kyseliny, ktoré sa produkujú pri ich konzumácii. Zvyšujú pravdepodobnosť zubných kazov.

3. Cukrovka - cukrovka znižuje obranyschopnosť ďasien pred chorobami, preto pomôže vhodné čistenie zubov, vyplachovanie úst a dôkladná kontrola krvného cukru.

4. Cigarety - nie je prekvapením, že sa v tomto zozname nachádzajú aj cigarety. Ide o neduh s mnohými negatívami, vrátane žltnutia zubov. Tie sú následkom hromadenia baktérií, ktorú môžu vyvolať zápaly ďasien.

5. Víno - pravidelná konzumácia vína je nepriaznivá pre sklovinu, pretože ide o nápoj s veľkým obsahom kyselín. Samozrejme, najhoršie je to pre tých, ktorí sa vínom v ústach „pohrávajú“.

6. Citrusy a iné kyslé jedlá - citróny, pomaranče a iné citrusové plody sú bohaté na živiny, ale pre obsah kyselín sa so zubami nekamarátia. Oslabujú ich a zvyšujú pravdepodobnosť zubných kazov. Zabudnite na čistenie zubov po ich konzumácii a skôr si ich prepláchnite vodou alebo žuvajte žuvačku bez cukru. Tak škody zminimalizujete.

7. Horúce nápoje - horúca káva alebo čierny čaj obsahujú látky, ktoré spôsobujú, že sa na zuboch vytvorí podklad lákajúci baktérie. To môže viesť k väčšiemu počtu zubných kazov.

8. Tehotenstvo - žiaľ, aj taký pekný okamih v živote má nepriaznivý vplyv na zuby. Počas tehotenstva si teda dávajte v zvýšenej miere pozor na zuby, pretože hormonálne zmeny spôsobujú zápaly ďasien a zvyšujú riziko infekcií.

9. Hormonálna antikoncepcia - antikoncepčné tabletky zvyšujú pravdepodobnosť zápalov ďasien a infekcií, vrátane gingivitídy. Takisto zhoršujú proces hojenia po vytrhnutí zubu.

10. Zatínanie zubov - ľudia, ktorí zatínajú a škrípu zubami, či už ide o prejav nervozity alebo stresu, si poškodzujú sklovinu a inak zdravé zuby môžu vystaviť mnohým problémom. Ak vás po nociach trápi tento problém, riešte ho so svojím zubárom.

11. Sucho v ústach - suché ústa nie sú len nepohodlné, ale sú aj zlé pre vaše zuby – nemá v nich totiž čo neutralizovať kyseliny a chrániť ich pred baktériami. Bez slín by sme o zuby prišli veľmi rýchlo. Preto žuvajte žuvačky, pite vodu a keď máte problém dlhodobo, nebojte sa zájsť za lekárom.

12. Bielenie zubov - veľa ľudí si bieli zuby a tým spôsobujú, že krásu uprednostňujú pred zdravím. Ak sa robí príliš často môže viesť k poškodeniu skloviny a zároveň vedie aj k nárastu citlivosti zubov.

13. Čistenie zubov v zlý čas - čistením zubov si môžete viac uškodiť, ako pomôcť, ak ho vykonáte krátko po jedle. Hlavne po kyslých jedlách je dôležité počkať aspoň hodinu, pretože inak riskujete poškodenie skloviny.

14. Ignorovanie vyplachovania úst - rovnako dôležité ako čistenie zubov kefkou je aj ich dôkladné prepláchnutie. To pomáha odstrániť zo zubov povlak a zvyšky z medzizubných priestorov.

15. Diéty - ak chcete schudnúť, často si zvolíte diétu, ktoré obmedzí príjem niektorých jedál. To môže viesť k tomu, že nezískate z potravy potrebné živiny. Pre zuby sú najdôležitejšie vitamíny B, vitamín C, bielkoviny a vápnik.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist