InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Prečo ženy žijú dlhšie ako muži?

Autorka: Lucka  /   31. októbra 2015
Prečo ženy žijú dlhšie ako muži?
Je dobre známe, že sa ženy vo všeobecnosti dožívajú viac rokov ako muži. Donedávna sa mohlo len špekulovať, prečo tomu tak je. Biologické predispozície? Nie. Vedci nedávno zistili, že za dlhším životom nežnejšieho pohlavia stojí ich správanie.

V súčasnosti ženy prežívajú mužov v takmer každej krajine na svete. Na Slovensku má dĺžka života rastúcu tendenciu. Kým však muži sa v priemere dožívajú niečo cez 71 rokov, slovenské ženy ich prežijú v priemere o takmer osem rokov.

Nedávna štúdia vedcov Kalifornskej univerzity a Univerzity Južnej Kalifornie prišla s odôvodnením, prečo sa tak vo všeobecnosti deje. Poukázali dokonca na to, že tento fenomén odštartoval až v 20. storočí.

Článok pokračuje pod reklamou


Tímy dvoch univerzít analyzovali údaje z viac ako 1700 osôb narodených medzi rokmi 1800 a 1935 v 13 rozvinutých krajinách. Na začiatku 20. storočia sa začal život ľudí naťahovať, pričom priemerný vek žien rástol vo výrazne vyššom tempe.

Za pokroky v dĺžke života sa považujú lepšia prevencia voči infekciám a ochoreniam, zlepšená strava a iné pozitívne správania, ktoré ženy začali uplatňovať lepšie ako muži, ktorí sú pri prevencii nezodpovednejší. Umierajú hlavne na srdcovocievne ochorenia, za čo vďačia menej kvalitnej strave či fajčeniu. Takisto sa u nich viac hromadí stres.

Vedci tvrdia, že je stále možné, že muži dedia biologické zraniteľnosť ohľadom srdcovocievneho zdravia, no to neznamená, že ženy sú voči kardiovaskulárnym problémom imúnnejšie. Doktor Clyde Yancy tvrdí, že riziká sú rovnaké. A keďže s genetikou robiť nič nemožno, výskumníci poukazujú hlavne na tri aspekty v životnom štýle – fajčenie, strava bohatá na nasýtené tuky a pasivita.

„Moderné“ ženy majú však tiež vyššie riziko. Podľa výskumníkov im hrozí, že sa o niekoľko rokov životným štýlom a svojim správaním priblížia k mužom, takže bude hroziť aj to, že sa budú dožívať menej rokov. Negatívne vplyvy totiž na ne smerujú viac ako kedykoľvek predtým.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist