InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Aj ženy sa musia pred tréningom zahriať!

30. januára 2016
Aj ženy sa musia pred tréningom zahriať!
Muži význam zahrievania pred tréningom poznajú, ale i tak naň často zabúdajú alebo ho jednoducho odignorujú. Kto má na to čas, pravda? Zahrievanie však nie je len pre mužov. Robiť by ho mal každý. Aj zástupkyne nežného pohlavia.

Ak tvrdíte, že na zahrievanie čas nemáte a skočíte rovno na tréning, uvedomte si, že ak ho absolvujete, viac tým získate ako stratíte. Zahrievanie totiž pomáha pripraviť telo na optimálny výkon, umožňuje vám ľahšie sa dostať do „zóny“ a hlavne, predchádza zraneniam.

Ako by malo správne zahrievanie žien vyzerať?

Článok pokračuje pod reklamou


Krok č.1: Masáž penovým valcom
Na začiatok uchopte penový valec (foam roller) a zamerajte sa na hlavné svaly – štvorhlavý sval stehna, hamstring, lýtka, sedacie svaly, latisimy. Každej venujte minútu. Pomôžete tým uvoľniť hlbšie tkanivá vo svaloch, zvýšite prietok krvi a pomôže tým aj regenerácii po tréningu.

Krok č.2: Ľahšie kardio
Následne by ste mali pár minút venovať ľahšej aeróbnej aktivite, ktorou sa zahrejete a na záťaž pripravíte aj srdce. Stačí je venovať päť až desať minút. Stačí prestať, keď sa začnete potiť. Vhodnými aktivitami sú chôdza, šliapanie do schodov, ľahké bicyklovanie či veslovanie.

Krok č.3: Rozhýbanie kĺbov
Už kardio vám pomôže zahriať sa, ale nakoniec by ste mali ešte trochu času venovať rozhýbaniu a ďalšiemu zahriatiu kĺbov. Je to prospešné hlavne vtedy, ak celý deň sedíte. Uvoľníte tak aj svaly a zvýšite rozsah pohybu. Venujte tomu dve až tri minúty. Aplikujte cviky ako vytáčanie trupu, drepy s váhou tela, krúženie rukami, krúženie zápästím a podobne.

Krok č.4: Prvé série tréningu
Zahrievanie musíte preniesť aj do začiatku tréningu. Predtým, ako uchopíte do rúk ťažké činky, by ste mali absolvovať jednu až dve rozcvičovanie série cviku s využitím ľahšej váhy a vyššieho počtu opakovaní. Tým sa ešte lepšie pripravíte na to, aby ste cviky vykonávali technicky správne a znížili riziko zranenia.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist