InstagramFacebookYoutube
Výživa

Etikety na potravinách. Čo ignorovať a na čo si dať pozor?

19. februára 2016
Etikety na potravinách. Čo ignorovať a na čo si dať pozor?
Výrobcovia sa naučili, ako docieliť, aby ich produkty vyzerali lákavejšie. Mnohí z nich tieto techniky využívajú dodnes. V tomto článku sa budeme zaoberať vecami, ktoré vám možno pri pohľade na etiketu potraviny neprišli ani na um.

Čo ignorovať na balení potravín?

Mnoho ľudí stále súdi potraviny podľa toho, čo je napísané a zvýraznené na hlavnej časti obalu. Nemá však veľký význam prikladať dôležitosť pri rozhodovaní nápisom, ako sú napríklad: „naturálny“, „bez cukru“ či „bez kalórií“.

„Naturálny“ na obale produktu viac menej nič neznamená. „Bez cukru“ zase v drvivej väčšine prípadov značí, že sa medzi ingredienciami nachádza nejaká forma umelého sladidla, teda nejakej chemikálie, ktorá môže mať nepriaznivé účinky na vaše telo. To v podstate platí aj pri tvrdení „bez kalórií“, ktoré navyše nemusí zodpovedať ani realite. Takúto nálepku totiž môže dostať jedlo, ktoré má 5 a menej kalórií na jednu porciu. Preto je dôležitejšie sledovať zoznam ingrediencií a pozorne si preštudovať aj nutričné hodnoty.

Článok pokračuje pod reklamou


Na čo si dať najväčší pozor?

Ak sa pozriete na balenie potraviny, pravdepodobne váš zrak najskôr zatúla na tabuľku s nutričnými hodnotami. Je to dobré, no dôležitejšie je pozrieť sa na zloženie produktu. Podľa zoznamu ingrediencií lepšie posúdite, aký je produkt zdravý a či je pre vás vhodný. Väčšinou platí, že čím viac ingrediencií sa v ňom nachádza, tým je viac spracovaný. A ako vieme, príjem spracovaných výrobkov by sme sa mali obmedzovať.

Malý obsah cukru? Pozor na to...

Určite viete, že v zozname ingrediencií sa zložky usporadúvajú podľa podielu, ktorý v potravine zaberajú. Čoho je viac, to bude v zozname skôr. Zložka, ktorá tvorí najväčšiu časť jedla, je prvá. Naopak, tá, ktorej je najmenej, je posledná. Ak medzi prvými ingredienciami nenájdete cukor, automaticky to však neznamená, že jeho v danej potravine málo.

Mnoho výrobcov totiž využíva osvedčený trik s väčším množstvom druhov cukru, aby sa ich podiely znížili a umelo sa nabudil dojem menšieho obsahu cukru. Jednotlivé druhy sú na nižších pozíciách v zozname, ale keby sa spočítali, boli by úplne vpredu. Niektoré názvy vám možno ani nič nepovedia, ale keď to končí na „-óza“, je to s najväčšou pravdepodobnosťou nejaká forma cukru.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist