Čo ignorovať na balení potravín?
Mnoho ľudí stále súdi potraviny podľa toho, čo je napísané a zvýraznené na hlavnej časti obalu. Nemá však veľký význam prikladať dôležitosť pri rozhodovaní nápisom, ako sú napríklad: „naturálny“, „bez cukru“ či „bez kalórií“.„Naturálny“ na obale produktu viac menej nič neznamená. „Bez cukru“ zase v drvivej väčšine prípadov značí, že sa medzi ingredienciami nachádza nejaká forma umelého sladidla, teda nejakej chemikálie, ktorá môže mať nepriaznivé účinky na vaše telo. To v podstate platí aj pri tvrdení „bez kalórií“, ktoré navyše nemusí zodpovedať ani realite. Takúto nálepku totiž môže dostať jedlo, ktoré má 5 a menej kalórií na jednu porciu. Preto je dôležitejšie sledovať zoznam ingrediencií a pozorne si preštudovať aj nutričné hodnoty.
Na čo si dať najväčší pozor?
Ak sa pozriete na balenie potraviny, pravdepodobne váš zrak najskôr zatúla na tabuľku s nutričnými hodnotami. Je to dobré, no dôležitejšie je pozrieť sa na zloženie produktu. Podľa zoznamu ingrediencií lepšie posúdite, aký je produkt zdravý a či je pre vás vhodný. Väčšinou platí, že čím viac ingrediencií sa v ňom nachádza, tým je viac spracovaný. A ako vieme, príjem spracovaných výrobkov by sme sa mali obmedzovať.Malý obsah cukru? Pozor na to...
Určite viete, že v zozname ingrediencií sa zložky usporadúvajú podľa podielu, ktorý v potravine zaberajú. Čoho je viac, to bude v zozname skôr. Zložka, ktorá tvorí najväčšiu časť jedla, je prvá. Naopak, tá, ktorej je najmenej, je posledná. Ak medzi prvými ingredienciami nenájdete cukor, automaticky to však neznamená, že jeho v danej potravine málo.Mnoho výrobcov totiž využíva osvedčený trik s väčším množstvom druhov cukru, aby sa ich podiely znížili a umelo sa nabudil dojem menšieho obsahu cukru. Jednotlivé druhy sú na nižších pozíciách v zozname, ale keby sa spočítali, boli by úplne vpredu. Niektoré názvy vám možno ani nič nepovedia, ale keď to končí na „-óza“, je to s najväčšou pravdepodobnosťou nejaká forma cukru.
Čítať ďalší článok:
Sedem prekvapujúcich faktov o behu