InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Cvičenie by mohlo pomôcť ľuďom s demenciou

27. novembra 2016
Cvičenie by mohlo pomôcť ľuďom s demenciou
Cvičenie môžeme už spojiť aj s tým, že u ľudí v pokročilom veku udržuje pamäť v lepšom stave. Aký záver však priniesol nový výskum zverejnený nedávno v žurnále Americkej akadémie neurológie, ktorý sa zameral na ľudí, ktorí už problémy s pamäťou majú?

Výskum zahŕňal starých ľudí, ktorých trápila druhá najbežnejšia forma demencie po Alzheimerovej chorobe. V nej sa vyskytujú problémy s pamäťou a myslením, ktoré sú výsledkom poškodení veľkých a malých krvných ciev v mozgu.

„Štúdie ukazujú, že cvičenie môže pomôcť znížiť riziko rozvoja problémov s pamäťou, no niektoré výskumy sa zamerali aj na to, či dokáže pomôcť ľuďom, ktorí tieto problémy už majú,“ povedala doktorka Teresa Liu-Ambroseová z Univerzity Britskej Kolumbie.

Článok pokračuje pod reklamou


Jej štúdia zahŕňala sedemdesiat ľudí v priemernom veku 74 rokov, ktorí mali miernu formu vaskulárnej demencie. Polovica z nich cvičila rovnú hodinu trikrát do týždňa počas šiestich mesiacov. Druhá polovica sa len zdravo stravovala a necvičila.

Všetci účastníci boli testovaní pred i po skončení štúdie, no aj šesť mesiacov po jej uplynutí. Vedci sa zamerali na celkové kognitívne schopnosti , pamäť, ako aj schopnosť plánovať a organizovať. Zručnosti, ktoré by im mohli pomôcť v bežnom živote s vedením financií či dodržiavaním dávkovanie liekov.

Skupina, ktorá sa venovala cvičeniu, zaznamenala malé zlepšenie v porovnaní so skupinou, ktorá sa cvičeniu nevenovala. O šesť mesiacov neskôr, kedy už všetci účastníci necvičili, mali obe skupiny rovnaké výsledky.

„Tieto výsledky, hoci sú skromné, boli podobné ako u minulých štúdií pri testovaní účinkov liekov na ľudí s týmto ochorením,“ podotkla Liu-Ambroseová s tým, že cvičenie zlepšilo účastníkom aj krvný tlak.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist