InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Zlepšite svoju formu presmerovaním svojej pozornosti!

15. apríla 2018
Zlepšite svoju formu presmerovaním svojej pozornosti!
Osobní tréneri radi hovoria svojím klientom, že ak sa budú na tréning lepšie koncentrovať, podajú aj lepšie výkony. Znie to logicky, ale vedci zistili, že to tak úplne nie je pravda. Svoju pozornosť by ste mali presmerovať inam.

Špičkoví športovci nemusia rozmýšľať nad tým, čo robia, pretože robia len to, čo dokola trénovali. Bežným ľuďom by pomohlo zlepšiť formu a výkonnosť tým, že sa pozornosť presmeruje zo samotného cvičenia na nasledujúce tri oblasti: myslenia mimo svojho tela, pozitívne myslenie a robenie svojich vlastných rozhodnutí. Takto mozog pomôže telu počas cvičenia výraznejšie.

Myslíte mimo svojho tela

V jednej zo štúdií Nevadskej univerzity v Las Vegas sa zistil zaujímavý fakt. Plavci rovnakých schopností boli rozdelení na dve skupiny. Prvá svoju myseľ koncentrovala na pohyb svojich rúk, druhá sa zameriavala na vodu, ktorú rukami zatláčali dozadu. Druhá skupina mala významne rýchlejšie časy pre fenomén „externej koncentrácie“ – koncentrácia na vplyv pohybu tela na okolie je efektívnejšia ako koncentrácia na telo samotné.

Článok pokračuje pod reklamou


Táto technika myslenia sa dá aplikovať u akéhokoľvek cvičenia. Keď napríklad robíte kľuky, zamerajte sa na to, že od seba tlačíte preč podlahu, nie na to, že od nej tlačíte svoje telo. Pri behaní myslíte na to, ako zem „posielate“ dozadu, nie na pohýb nôh alebo dýchanie. Keď budete venovať pozornosť okoliu, vaša forma a výkonnosť sa zlepšia.

Myslíte pozitívne

Pozitívne myslenie nespôsobuje len to, že sa budete cítiť dobre. Podľa štúdie doktorky Gabrielle Wulfovej zlepšuje pozitívne myslenie aj efektivitu tréningov a príjmu kyslíka. Dve skupiny bežcov boli rozdelené do dvoch skupín a odbehli 10 minút. Druhá skupina pritom každé dve minúty bola povzbudená pozitívnym spôsobom o ich forme, hoci nemusela byť dobrá. Výsledkom bolo, že bežci v tejto skupine boli menej unavení a mali efektívnejší príjem kyslíka.

Ak si veríte, cvičenie bude pre vás ľahšie a kyslík budete prijímať efektívnejšie. Je to preto, lebo ak máte vysokú sebadôveru, tak napríklad menej rozmýšľate nad tým, či to robíte dobre. Pozitívne myslenie vám pomôže k uvoľneniu a lepšej výkonnosti.

Robte svoje vlastné rozhodnutia

Pocit motivovanosti nespôsobuje len to, že sa vám chce ísť cvičiť. Počas samotného cvičenia spôsobuje aj to, že sa budete cítiť menej unavení a tréning docvičíte poctivo. Nadobudnúť takúto motiváciu pritom nie je až také zložité – stačí mať pocit, že máte všetko pod kontrolou.

V jednej štúdii vzpierači, ktorí si mohli vybrať poradie cvikov, vytlačili viac kilogramov a urobili viac opakovaní ako tí, ktorí mali všetko stanovené niekým iným. Ľudia sa totiž stotožnia s tréningom podľa svojej voľby a majú v sebe menej podvedomého odporu voči tréningu druhej osoby. Robte aj počas cvičenia malé rozhodnutia a podporíte tak svoju formu a výkonnosť. Malý trik, ale pomáha.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist