InstagramFacebookYoutube
Tréning

Šesť mýtov o tréningu brucha, ktorým musíte prestať veriť

18. februára 2019
Šesť mýtov o tréningu brucha, ktorým musíte prestať veriť
S cvičením prichádzajú aj rôzne tvrdenia, ktoré môžu byť myslené dobre, ale fakticky sú nesprávne. Často sa pritom takéto mýty týkajú najmä tréningu brucha, na ktorý má každý svoj vlastný názor. Prinášame vám tie najväčšie z nich.

1. Kľúčom k silnému bruchu je dlhotrvajúca doska
Doska je cvik, ktorý sa v ostatných rokoch natoľko spopularizoval, že to sním už ľudia aj preháňajú. Áno, pomôže vám k silnejšiemu bruchu, ale pri tréningu brucha potrebujete aj pohyb, nie len statickú pózu. Navyše, doska, ktorú držíte dlhšie ako 30 sekúnd, už z hľadiska posilňovania stráca na význame.

2. Skracovačky sú úplne neefektívny cvik
Klasickým cvikom na precvičenie brucha sú skracovačky, ktoré sa zase v ostatných rokoch dostali u niektorých cvičencov do nevôle. V cviku však nie je žiaden problém. Problém sa týka jeho prevedenia. Ak si naň nedáte pozor a budete to flákať, nebude cvik taký efektívny a zvýši sa riziko problémov s krížami. Ak ich budete vykonávať technicky správne, pôjde o jeden z top cvikov.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Najefektívnejšie cviky sa robia na zemi
Ak pri cvičení brucha ležíte celý čas na chrbte, potom ho necvičíte najlepšie, ako by ste mohli. Za najefektívnejší cvik zameraný na brucho sa považuje dvíhanie nôh vo vise. Brucho zároveň veľmi efektívne precvičíte rôznymi funkčnými cvikmi, ktoré zaťažujú viac svalových partií naraz. Preto sa neobmedzujte len na podlahu.

4. Dýchanie nie je pri cvičení brucha podstatné
Mnoho ľudí zabúda na to, aké významné je pri cvičení dýchanie. U brucha je ešte významnejšie. Ak totiž chcete poriadne precítiť jeho svalovú kontrakciu, budete musieť urobiť poriadny výdych. Nie je dobré pri kontrakcii držať zadržaný dych alebo sa nadychovať. Vždy musí ísť o výdych.

5. U brucha je väčší objem cvičenia lepší
Niekto vám poradí, aby ste necvičili hrudník viac ako dvakrát do týždňa, aby mal dosť času na regeneráciu a rast. Často vám však tá istá osoba povie, že brucho možno trénovať každý deň. V skutočnosti však medzi bruchom a inou svalovou skupinou v tomto smere nie je žiaden rozdiel a aj ono potrebuje čas na regeneráciu. Cvičte ho nanajvýš trikrát do týždňa a jeho precvičenie ohraničte nanajvýš 20-30 minútami.

6. Tehličky získate špeciálnym tréningom
Ak niekde nájdete tréning, ktorý vám „garantovane“ prinesie tehličky, nezabudnite na to, že žiaden tréning na svete vám ich sám od seba neprinesie, pokiaľ nebudete mať aj správnu výživu. Tehličky totiž spozorujete len vtedy, ak u vás klesne hladina podkožného tuku. A na to treba aj zmeny v kuchyni.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist