InstagramFacebookYoutube
Výživa

Koľko cukru by ste mali denne prijať?

19. februára 2019
Koľko cukru by ste mali denne prijať?
Ak si chcete udržať zdravý životný štýl, chudnúť alebo zabrániť priberaniu, potom by ste zrejme súhlasili s tým, že je dobrým nápadom obmedziť množstvo cukrov vo vašej strave. A bola by to pravda, na jednu stranu jednoduchá, ale na druhá aj ťažká.

Obmedziť cukor vo svojej strave, najmä v tej dlhodobo udržateľnej, nie je také ľahké, ako by si mohol niekto myslieť. Je to preto, že nejde len o vyradenie cukru z vašich čajov, káv a iných nápojov. Nejde len o vzdanie sa koláčov a sladkostí. Cukor sa vo veľkých množstvách nachádza v mnohých odlišných druhoch jedál.

Samozrejme, ako prvé na um prídu spomínané sladkosti a koláče. Cukor sa však nachádza aj v pokrmom, o ktorých by ste to nepovedali – najmä o tých, ktoré chutia slano. Tiež sa nachádzajú v najrôznejších omáčkach a najmä tie kupované ich majú v sebe viac ako dosť.

Článok pokračuje pod reklamou


Preto, ak chcete obmedziť cukor vo vašej diéte, musíte urobiť tie jednoduché kroky s vyradením osladzovania či nahradiť cukor napríklad stéviou. Potom musíte robiť aj niečo ťažšie – disciplinovane čítať etikety a učiť sa, ktoré jedlo obsahuje koľko cukrov.

No a potom už musíte len znížiť dané množstvo vo vašej strave. O akom množstve je však reč? Nedá sa vo všeobecnosti špecifikovať určitý počet gramov, pretože sa musí zohľadniť celkový denný príjem kalórií. Z cukru by ich nemalo pochádzať viac ako 5 %. Ak teda prijímate denne 2000 kalórií, nemali by ste presiahnuť 25 gramov cukru, ktoré predstavujú zhruba 100 kalórií.

Reč je však o cukre voľnom, ktorý je do jedál pridávaný a pochádza z iného zdroja. Nezapočítava sa tam napríklad prírodný cukor nájdení v ovocí. Pridaný cukor v ovocnom džúse však áno. Prírodné druhy cukrov napr. v ovocí nemusia byť tak radikálne obmedzované.

Ak kupujete v obchode potravinu s dlhým zoznamom ingrediencií, dobrým pomocníkom, že po nej nemáte siahnuť, je pohľad na prvé tri ingrediencie. Ak je medzi nimi cukor, pravdepodobne je ho vo výrobku príliš veľa na to, aby ste si ho mali kúpiť.

Najčastejšie by ste sa mali vyhýbať sladkostiam, krekrom, keksom, sušienkam, cereáliám, polotovarom a prakticky väčšine spracovaných jedál. Ak daný produkt obsahuje viac ako 20 gramov cukru na 100 gramov produktu, ruky od neho radšej preč.

Takýmto spôsobom si najľahšie ustrážite to, že denne neskonzumujete viac ako 5 % všetkých kalórií z pridaného, voľného cukru.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist