InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Je sójový proteín dobrý? Sú obavy oprávnené?

24. apríla 2019
Je sójový proteín dobrý? Sú obavy oprávnené?
Medzi alternatívy bežného srvátkového proteínu patrí aj sójový proteín, ktorý je známy a ľahko dostupný. Napriek tomu nie je natoľko populárny a nesie so sebou zlú reputáciu. Deje sa tak právom?

Sójové proteíny a produkty zo sóje všeobecne majú medzi mužmi snažiacimi sa budovať svaly a silu horšiu reputáciu preto, lebo existujú obavy z ich účinkov na hormóny, ktoré v teórií podporujú ženský pohlavný hormón estrogén, kým bránia aktivite enzýmov zahrnutých v produkcii mužského pohlavného hormónu, testosterónu.

To okrem iného spomaľuje silové a svalové prírastky.

Článok pokračuje pod reklamou


V skutočnosti sa však nemusíte obávať týchto účinkov, pokiaľ nie je váš príjem sójového proteínu mimoriadne vysoký, čo prakticky hrozí u veganov. Bežne sa stravujúci muži však na obavy dôvod mať nemusia.

Aj vedci svojou prácou zistili, že u mužov venujúcich sa posilňovaniu nedošlo k rozdielom medzi voľným testosterónom, globulínom viažucim pohlavné hormóny, estradiolom alebo medzi pomerom estradiolu k testosterónu, bez ohľadu na to, či cez deň prijali 50 g proteínu srvátkového alebo sójového.

Potvrdzuje to aj štúdie, ktoré sa zamerali na jedlá zo sóje a pri ktorých výskumnici zistili, že ich príjem nemá významný vplyv na hladinu testosterónu pri prijme 10 až 70 gramov sójovej bielkoviny.

Niektorí muži by sa mohli mať o svoju schopnosť počať potomka. Aj táto obava bola vedcami vyvrátená. Štúdia na mladých zdravých mužov nepreukázala žiaden rozdiel vo vlastnostiach semena po dvoch mesiacoch, v ktorých jedna skupina denne prijímala 30 gramov sójového proteínu a druhá 30 gramov mliečneho proteínu.

Ak teda patríte do skupiny mužov, ktorí sa sójovému proteínu vyhýbajú, podľa záverov štúdií sa obávať už nemusíte. Pri bežnom užívaní nebude na váš testosterón vplývať negatívne. Vzhľadom na jeho výhodnú cenu sa môže používať ako excelentný doplnok k srvátkovému proteínu u tých, ktorí potrebujú navýšiť príjem bielkovín.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist