InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Pozitívne účinky cvičenia pretrvávajú aj desať rokov

19. mája 2019
Pozitívne účinky cvičenia pretrvávajú aj desať rokov
Prospešné účinky cvičenie by mohli trvať dlhšie, ako by ste očakávali. Tréningy, ktoré ste absolvovali pred rokmi, vás ovplyvňujú aj v súčasnosti. Vedci zistili, ako dlho vám môže byť tréning nápomocný zo zdravotnej stránky.

Výskumníci z Dukeovej univerzity v Severnej Karolíne sa snažili zistiť, či sa pozitívne účinky cvičenia na zdravie po čase vytratia alebo s nami nejakým spôsobom zotrvajú.

Základom tejto štúdie bol experiment z rokov 1998 až 2003, do ktorého boli zapojené stovky ľudí vo veku 40 až 60 rokov, ktorí boli pasívni a trápila ich nadváha. Časť z nich svoj životný štýl nezmenila, časť začala cvičiť.

Článok pokračuje pod reklamou


Ľudia v aktívnej skupine cvičili trikrát do týždňa osem mesiacov, pričom sa cvičili tri rôzne tréningové programy, a vedci zaznamenávali ich zmeny. Vo všeobecnosti platilo, že ľudia začali chudnúť a ich zdravotné ukazovatele sa tiež zlepšili. Následne sa všetci rozlúčili.

Teraz sa však výskumníci rozhodli kontaktovať ľudí z tohto experimentu, ktorí žili v blízkosti univerzity. Viac ako stovka z nich sa rozhodla podieľať aj na novej štúdii, pričom zastúpenie mali všetky tri tréningové programy i kontrolná skupina, ktorá zostala pasívna.

Tieto subjekty absolvovali v laboratóriu testovania ich aeróbneho a metabolického zdravia. Tiež vyplnili dotazníky o tom, v akom zdravotnom stave sa nachádzajú, aké lieky užívajú a ako často do týždňa cvičia.

Výskumníci potom začali analyzovať získané údaje a našli jednoznačný záver – ľudia, ktorí pred 10 rokmi necvičili, mali väčší obvod pásu a mali horšiu kondičku v priemere o 10 %, čo je vcelku typický pokles u ľudí po štyridsiatke.

Muži a ženy, ktorí osem mesiacov v pôvodnom experimente cvičili, mali v priemere len o 5 % horšiu kondičku, pričom tí, čo zostali aktívni aj po experimente, majú kondičku lepšiu ako pred dekádou.

Vedci však zistili zaujímavý rozdiel, pokiaľ ide o prístup k cvičeniu. Tí, čo cvičili intenzívnejšie, si užívali dlhšie pretrvávajúce prospešné účinky, ako tí, čo sa venovali miernemu cvičeniu, ako je napríklad chôdza. Tí, čo sa venovali len jej, mali podobný úbytok aeróbnej kapacity, ako pasívni jedinci.

Na druhú stranu, pokiaľ ide o metabolické zdravie, chodci mali zdravší krvný tlak a inzulínovú senzitivitu ako pred prvou štúdiou aj v prípade, ak sa už po nej pravidelne cvičeniu nevenovali. Dokonca mali aj o čosi zdravší metabolizmus ako ľudia, ktorí počas posledných rokov intenzívne cvičili.

Výsledky štúdie ukazujú, že cvičenie je mocným nástrojom regulovania zdravia a niektoré jeho účinky môžu pretrvávať roky. Líšia sa však od toho, ako intenzívne cvičíme. K lepšej kondičke prospeje intenzívnejšie cvičenie, k lepšiemu metabolizmu postačí miernejšie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist