InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Čo musíte robiť, aby ste chudli aj po štyridsiatke?

Autorka: Lucka  /   01. júna 2019
Čo musíte robiť, aby ste chudli aj po štyridsiatke?
Čim ste staršie, tým ste skúsenejšie a múdrejšie. Nanešťastie, zvyšuje to aj pravdepodobnosť toho, že budete potrebovať väčšie nohavice. Po štyridsiatke sa totiž začína chudnúť a udržovať hmotnosť čoraz ťažšie.

Na počiatku štyridsiatky je ľahšie kilogramy priberať, ako ich zhadzovať. Váš metabolizmus sa začína spomaľovať, čo podľa ACE vedie k strate až 300 spaľovaných kalórií oproti tomu, koľko ste ich spaľovali v pokojovom stave ako dvadsiatničky.

Počas menopauzy tiež dochádza k poklesu hladiny estrogénu, čo môže spôsobiť inzulínovú senzitivitu, vďaka čomu ťažšie kontrolujete množstvu cukru v krvi, čo sa môže prejaviť prudkými výkyvmi jeho hladiny a následne aj chuťou na nezdravé, vysoko kalorické jedlá.

Článok pokračuje pod reklamou


Ako si s tým poradiť a chudnúť?

Samozrejme, že aj po štyridsiatke sa dá chudnúť a udržiavať si zdravú hmotnosť. Treba len vedieť, ako vykompenzovať tieto zmeny cvičením, výživou a svojím životným štýlom. K tomu vám pomôže, ak budete mať jasný dôvod, prečo chcete schudnúť. Bude vás hnať dopredu a budete disciplinovanejšie.

Potom vám pomôže toto:

1. Prehodnoťte svoju výživu – vybudujte si diétu, ktorá bude obsahovať viac bielkovín a vlákniny, vyhýbajte sa spracovaným jedlám. Pred nimi uprednostnite zeleninu a ovocie. Bielkoviny sa snažte získať z netučných zdrojov alebo rýb, ktoré obsahujú zdravé tuky. Sacharidy uprednostňujte komplexné a v menšom množstve. Nebojte sa ani tukov. Tých zdravých, samozrejme.

2. Jedzte menšie porcie častejšie – jednoducho povedané – neprejedajte sa. Jedzte menšie porcie, aby ste zmenšili celkový príjem energie za deň. Jedzte pritom aspoň päťkrát denne, aby ste udržali hladinu cukru pod kontrolou a bojovali s chuťou na nezdravé pokrmy.

3. Dajte si dosiahnuteľné týždenné ciele – ak chudnete, nemali by ste chudnúť tempom rýchlejším, ako je pol kila až kilo týždenne. Buďte v tomto trpezlivé a vyplatí sa vám to z dlhodobého hľadiska.

4. Nevynechávajte jedlá – keď vynechávate jedlá, raňajky či večeru, telo namiesto pálenia kalórií prejde k ich udržiavaniu, čo je obranný mechanizmus, aby zabezpečilo dostatok energie pre svoje fungovanie.

5. Majte sacharidy pod kontrolou – v pokročilom veku už nemusíte kontrolovať len „zlé“ sacharidy, ako sú biele pečivo či cukor, ale aj sacharidy zdravé, ktoré pochádzajú z ovocia a celozrnných produktov. Nevynechávajte ich úplne, len sa držte odporúčaných porcií. No a na sladkosti a podobne dobroty si dávajte pozor dvojnásobný. Tiež ich nemusíte obmedziť úplne, ale majte ich príjem pod kontrolou.

6. Obmedzte príjem alkoholu – alkohol obsahuje prázdne kalórie, ale mali by ste ho obmedziť aj pre jeho vplyv na telo, ktorý má negatívny vplyv aj na proces chudnutia, ešte väčší ako sladené nápoje. Aj tie by ste mali obmedziť.

7. Cvičte a viac sa hýbte – najmä v pokročilom veku je náročné chudnúť len za pomoci zmien v strave. Preto by ste mali niekoľkokrát do týždňa cvičiť a pravidelne sa hýbať. Každý deň by ste mali byť takýmto spôsobom aktívne aspoň 30 minút. Posilňovanie, kardiovaskulárne tréningy a svižné prechádzky sú v tomto kľúčové.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist