InstagramFacebookYoutube
Výživa

Pri športe pozor na kĺby! Ktorý ich zaťažuje najmenej?

Autor: PR článok  /   22. júla 2019
Pri športe pozor na kĺby! Ktorý ich zaťažuje najmenej?
Najviac dávajú zabrať kĺbom vrcholoví a profesionálni športovci, ale i ľudia s nadváhou. Tieto skupiny sú aj náchylnejšie k úrazom. Šport môže byť pre kĺby rizikom, no pri zachovaní určitých zásad zdraviu kĺbov naopak prospieva. Pri pohybe dochádza k zvýšenej produkcii kĺbového mazu, ktorý zabezpečuje výživu chrupaviek. Dôležitá je tiež prevencia v podobe stravy bohatej na kolagén.

Niečo z anatómie

Kĺb je styčné miesto najmenej dvoch kostí. Nie všetky kĺby v našom tele sú pohyblivé rovnako. Pri niektorých kĺboch je pohyb dokonca tak nevýrazný, až ich pokladáme za pevné. K typickým synoviálnym kĺbom, teda takým, kde je pohyb zreteľný, patria napr. rameno, koleno, lakeť, členky a pod. Synoviálne kĺby sú tvorené kĺbovou hlavicou a kĺbovou jamkou. Každú kĺbovú hlavicu pokrýva hyalínna chrupka (ľudovo chrupavka), ktorá nemá cievy ani nervy a živiny do nej prestupujú zo synoviálnej tekutiny. Chrupka absorbuje nárazy pri pohybe. Synoviálna tekutina, resp. kĺbový maz vypĺňa kĺbovú dutinu a produkuje sa vo vnútornej vrstve kĺbového puzdra, ktorým je celý kĺb obklopený. Synoviálne kĺby sú tvorené aj ďalšími pomocnými štruktúrami ako sú väzy, šľachy, kĺbové lemy, úpony svalov a pod. K pohybovému aparátu nášho tela patria okrem kĺbov aj svaly a kostra.

Zázračný kolagén

Pre optimálne fungovanie pohybovej sústavy je kolagén, najrozšírenejší typ bielkoviny v našom tele, priam nevyhnutný. Tento proteín je hlavným stavebným prvkom chrupaviek, väziva či šliach. Pôsobí ako akési „lepidlo“, udržujúce naše telo pokope. Vďaka nemu sú kĺby a kosti odolnejšie, má protizápalový účinok, prispieva k budovaniu svalov a podporuje zdravé trávenie. Nedostatok kolagénu spôsobuje chronický zápal a rednutie kostí, bolesti kĺbov a rôzne iné zdravotné ťažkosti. Dobrou správou je, že si kolagén telo vytvára samé. Zlou správou je, že sa jeho produkcia znižuje s pribúdajúcim vekom a niekedy krátko po 40-ke sa úplne zastaví. Vynikajúcim zdrojom kolagénu z potravy je hovädzí alebo slepačí vývar, ale netreba sa brániť ani výživovým doplnkom.

Rebríček športov, zaťažujúcich kĺby najmenej

1. Plávanie – je ku kĺbom najohľaduplnejšie. Z plaveckých štýlov najmä kraul alebo znak. O niečo väčšou záťažou pre chrbticu sú prsia.

2. Cyklistika – bicykel dokáže viac či menej tlmiť nerovnosti terénu a nárazy pôsobia na kĺby už oslabené. Tiež je výhodou, že sa pri bicyklovaní sedí, čím sa odľahčia bedrá. No a pri správnom nastavení bicykla a spôsobe jazdy nebude trpieť ani chrbtica.

3. Chôdza – patrí k základným pohybom človeka. V podstate zaťažuje kĺby len minimálne, ale veľa záleží od terénu, v ktorom sa pohybujete. Pri náročnejších formách turistiky jednoznačne použite trekingové palice. Okrem svojej hmotnosti nesiete na chrbte plný ruksak s nevyhnutnou výbavou a nárazovo musíte zdolávať rôzne nerovnosti a prekážky. Preto treba kĺbom pomôcť, ako sa len dá. Ale pozor! Aj v prípade trekingových palíc je veľmi dôležité, aby sa používali správne a mali nastavenú optimálnu výšku.

4. Lyžovanie – konkrétne beh na lyžiach. Bežkovanie, na rozdiel od zjazdového lyžovania alebo rôznych freestylových lyžiarskych disciplín, je ku kĺbom mimoriadne šetrné. Zaťaženie kĺbov teda závisí od toho, o aký typ lyžovania ide, či máte vhodné lyže a ostatnú výstroj a tiež od techniky, ktorou lyžujete. Máte problémy s kolenom? Pokojne siahnite po spevňovačoch či bandáži.

5. Posilňovanie – ak trénujete len s ľahkými činkami, poškodenia kĺbov sa obávať nemusíte. Správne vykonávanie a dávkovanie cvikov je pre kĺby dokonca prospešné – zamedzuje rednutiu kostí a posilňuje svalstvo, ktoré je kĺbom dôležitou oporou. K vyšším hmotnostiam závažia sa prepracujte postupne a využite služby osobného trénera, aspoň kým sa nenaučíte vykonávať jednotlivé cviky bezpečne.

Zhrnutie: Nedostatok pohybu, hladné chrupavky! Kĺbom doprajte čas, nech si na postupné zvyšovanie záťaže zvykajú. Dbajte na správnu techniku, vhodnú obuv a terén a používajte pomôcky (trekingové palice, spevňovače). Zaťažovať áno, preťažovať nie! A nezabudnite na kolagén...

FOTO: Dreamstime

Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist