InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Aké prospešné účinky má masáž?

18. októbra 2019
Aké prospešné účinky má masáž?
Kto by si rád nepoležal na masážnom stole a nevychutnával príjemné pocity z masáže? Tá však nie je len o tom momentálnom uvoľnení. Aké prospešné účinky sa s ňou spájajú?

Bez ohľadu na druh masáže, všetky majú spoločné jedno – pôsobia tlakom, ktorý uvoľňuje a spomaľuje nervový systém. To vedie k ďalším fyziologickým vplyvom, ako je zníženie tepu, tlaku krvi či elektrickej aktivity v mozgu.

Či si masáž robíte sami alebo vás masíruje niekto iný, môžete z toho získať toto:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Uvoľnenie napätia – masáž znižuje prejavy napätia a stresu, pričom dobrá správa je v tom, že tento efekt masáže zotrváva aj po jej skončení a môže byť dlho trvajúci.

2. Doplnenie energie – ak ste unavení z práce alebo športovania, prípadne ste sa dobre nevyspali, aj krátka päťminútová masáž vás dokáže znovu postaviť na nohy. Pomôcť s hladinou energie vám pomôže aj švédska masáž raz týždenne.

3. Zvýšenie koncentrácie – ak máte problém zotrvať v prítomnosti viac ako pár minút, masáž by vám mohla pomôcť aj v tomto smere. Zvyšuje vašu pozornosť a koncentráciu tým, že znižuje tep srdca.

4. Kvalitnejší spánok – ak máte problémy so zaspávaním alebo nespavosťou, masáž vám môže pomôcť. Spánok totiž súvisí s aktivitou nervového systému, ktorý masáž dokáže utlmiť.

5. Zníženie prejavov autoimunitných problémov – ak vo vašom imunitnom systéme prevláda mód Th2 nad Th1, máte autoimunitné problémy, ktorými môže byť cukrovka 1. typu, astma a podobne. A masáž, podľa výskumom, znižuje ich prejavy, pretože obmedzuje stresové hormóny.

6. Liečenie poranení – nie je nič neobvyklé, že sa masáž využíva aj ako súčasť rehabilitácií po zranení. Pomáha totiž ich liečbu urýchľovať tým, že sa prekrvuje oblasť zranenia. Takýmto spôsobom sa dá aj obmedziť aj bolestivosť určitých miest na tele. Dôležité je však spoľahnúť sa v tomto prípade na odborníkov.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist