InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Prečo nie je dobré cvičiť so šperkmi?

Autorka: Lucka  /   25. apríla 2020
Prečo nie je dobré cvičiť so šperkmi?
Ak chcete vyzerať dobre v posilňovni, môžete si svoj úbor meniť tak často, ako chcete, tak kreatívne, ako túžite. Nepotrebujete sa však ešte ozdobovať šperkmi. Dokonca by ste to ani nemali robiť, ak si ceníte seba i vaše doplnky.

Nejde pritom len o to, že vám také retiazky, prstene či výrazné náušnice môžu skomplikovať samotné cvičenie. Aj cvičenie môže mať negatívny vplyv na vaše šperky. A v kombinácii s nimi aj na vašu pokožku.

Tréning môže poškodiť vaše šperky

Závisí to od materiálu, z ktorého je šperk vyrobený, no potením môžete riskovať stratu jeho pôvodnej farebnosti či lesku. Časom môže sčernieť. Lacnejšie šperky z niklu, medi či mosadze pri opakovanom vystavení potu korodujú. A to aj tie, ktoré sú povrchovo pozlátené.

Článok pokračuje pod reklamou


Ak si kupujete šperky vo väčších reťazcoch, nemusíte vôbec vedieť, z čoho sú vyrobené. Môžete teda nadobudnúť dojem, že sú z odolnejšieho materiálu a potom vás sklame, keď si ich cvičením zničíte.

Aj kvalitné šperky vyrobené zo zlata sú v ohrození, ak sa venujete plávaniu. Chlór v bazénoch alebo soľ v mori, dokážu poškodiť aj zlaté šperky. Samozrejme, ďalej môže dôjsť ak k mechanickému poškodeniu – poškrabanie povrchu, deformácie, pretrhnutie. Tam už nepomôže ani to, či je šperk z čistého zlata alebo striebra.

Šperky počas tréningu môžu škodiť aj vám

Korodujúce šperky vám môžu zafarbovať pokožku do čierna alebo zelena. V tomto prípade to však zo zdravotného hľadiska nie je škodlivé. Horšie je to, ak ste alergické. Určité kovy totiž môžu dráždiť vašu pokožku a platí to najmä o nikli. Výsledkom je červená pokožka a intenzívne svrbenie. Horšie je to u piercingu, ktorý môže podráždenie spôsobovať dlhodobo.

Potom sú tu aj tvary šperkov, ktoré môžu robiť problém – to už sme naznačili v úvode. Ak máte kruhové náušnice či dlhé retiazky, môžu sa zachytiť do cvičebného náčinia alebo vlasov. Pár vytrhaných vlasov by sa možno ešte dalo zniesť, ale pri zachytení do náčinia môže dôjsť až ku škrabancom alebo krvavej tržnej rane – najmä, ak ide o náušnice.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist