InstagramFacebookYoutube
Výživa

Táto potravina vydrží čerstvá navždy. Hodí sa vám aj na Vianoce

22. decembra 2020
Táto potravina vydrží čerstvá navždy. Hodí sa vám aj na Vianoce
Radi ho využívame na spájanie vianočných oblátok alebo ako hlavnú ingredienciu do medovníkom. Mnoho ľudí ho ma rado aj samotný, len tak na malej lyžičke. Reč je o jedle, ktoré nikdy nemusíte vyhadzovať do koša. O mede.

Bežné je, že sa vaše jedlá časom skazia. Ak chcete z jedál ťažiť maximum živín a neriskovať zdravotné komplikácie, tak sa ich snažíte zjesť čo najčerstvejšie a pred dátumom spotreby alebo dňom minimálnej trvanlivosti. Pri mede však žiadne dátumy riešiť nemusíte.

Je paradoxom, že pri spracovaných jedlách sa mnohí výrobcovia snažia predĺžiť ich životnosť, no nakoniec zostane čerstvá navždy potravina, ktorá je prirodzeného pôvodu. Čím to je, že med vydrží tak dlho neskazený a jeho nutričná hodnota zostane zachovaná?

Článok pokračuje pod reklamou


Všetko je to vďaka tomu, ako sa med vytvára. Vďačiť za to možno včelám a nektáru, ktorý získavajú z kvetov.

Včely získaný nektár doplnia vlastnými enzýmami a uložia ho do medného vačku, s ktorým priletia do úľa. Tam ho odovzdajú iným včelám, ktoré ho uložia do bunky plástu. V nej sa niekoľko dní zahusťuje a vysušuje, kým nie je zrelý. Následne je prekrytý voskovým viečkom a na scénu príde včelár, ktorý vďaka tomu vie, že je med vhodný na zber. Ten ho následne prefiltruje a preleje do pohárov, ktoré zakotvia vo vašej kuchyni.

Na trhu existuje mnoho značiek a druhov medov, ale pokiaľ si dáte pozor na falošný a kúpite ten čistý včelí, tak máte vyhrané. Svoju dlhú životnosť má predovšetkým preto, že ide o formu cukru, ktorá neobsahuje v prirodzenom stave toľko vody.

A keďže v ňom nie je tak veľa vlhkosti, baktérie a iné mikroorganizmy, ktoré spôsobujú kazenie potravín, v ňom nenájdu hostinné prostredie. Navyše, pri hladine pH medzi 3,26 až 4,48 je tak kyslý, že zabije všetky baktérie, ktoré by sa v ňom pokúšali prežiť.

Ak je dobre skladovaný v uzavretom pohári, do ktorého neprenikne voda alebo vlhkosť z prostredia, tak sa med nikdy nepokazí. Mnoho ľudí si nesprávne myslí, že sa pokazil, keď sa skryštalizoval. To je však skôr znamenie toho, že máte kvalitný med.

Med je tvorený z fruktózy a glukózy. V závislosti od ich pomeru a typu medu, ktorý máte, môže dôjsť ku kryštalizácii. Pravdepodobnejšia je, keď je med skladovaný v chladničke. Nič to však nemení na tom, že sa dá naďalej konzumovať a bude obsahovať rovnaké živiny. Navyše, kryštalizovanú formu môžete premeniť späť na tekutú, ak med v pohári zahrejete v miske s horúcou vodou.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist