Bežné je, že sa vaše jedlá časom skazia. Ak chcete z jedál ťažiť maximum živín a neriskovať zdravotné komplikácie, tak sa ich snažíte zjesť čo najčerstvejšie a pred dátumom spotreby alebo dňom minimálnej trvanlivosti. Pri mede však žiadne dátumy riešiť nemusíte.
Je paradoxom, že pri spracovaných jedlách sa mnohí výrobcovia snažia predĺžiť ich životnosť, no nakoniec zostane čerstvá navždy potravina, ktorá je prirodzeného pôvodu. Čím to je, že med vydrží tak dlho neskazený a jeho nutričná hodnota zostane zachovaná?
Všetko je to vďaka tomu, ako sa med vytvára. Vďačiť za to možno včelám a nektáru, ktorý získavajú z kvetov.
Včely získaný nektár doplnia vlastnými enzýmami a uložia ho do medného vačku, s ktorým priletia do úľa. Tam ho odovzdajú iným včelám, ktoré ho uložia do bunky plástu. V nej sa niekoľko dní zahusťuje a vysušuje, kým nie je zrelý. Následne je prekrytý voskovým viečkom a na scénu príde včelár, ktorý vďaka tomu vie, že je med vhodný na zber. Ten ho následne prefiltruje a preleje do pohárov, ktoré zakotvia vo vašej kuchyni.
Na trhu existuje mnoho značiek a druhov medov, ale pokiaľ si dáte pozor na falošný a kúpite ten čistý včelí, tak máte vyhrané. Svoju dlhú životnosť má predovšetkým preto, že ide o formu cukru, ktorá neobsahuje v prirodzenom stave toľko vody.
A keďže v ňom nie je tak veľa vlhkosti, baktérie a iné mikroorganizmy, ktoré spôsobujú kazenie potravín, v ňom nenájdu hostinné prostredie. Navyše, pri hladine pH medzi 3,26 až 4,48 je tak kyslý, že zabije všetky baktérie, ktoré by sa v ňom pokúšali prežiť.
Ak je dobre skladovaný v uzavretom pohári, do ktorého neprenikne voda alebo vlhkosť z prostredia, tak sa med nikdy nepokazí. Mnoho ľudí si nesprávne myslí, že sa pokazil, keď sa skryštalizoval. To je však skôr znamenie toho, že máte kvalitný med.
Med je tvorený z fruktózy a glukózy. V závislosti od ich pomeru a typu medu, ktorý máte, môže dôjsť ku kryštalizácii. Pravdepodobnejšia je, keď je med skladovaný v chladničke. Nič to však nemení na tom, že sa dá naďalej konzumovať a bude obsahovať rovnaké živiny. Navyše, kryštalizovanú formu môžete premeniť späť na tekutú, ak med v pohári zahrejete v miske s horúcou vodou.
Čítať ďalší článok:
Nerobte tieto tréningové chyby, ak chcete chudnúť Zdieľať na Facebooku