Reklama:
Náš Instagram NHL KHL Osobný rozvoj
Vyhľadávanie MENU
 
 

Päť dôvodov, prečo máte nutkanie na sladké

12. 03. 2021
ikonka
Častá konzumácia sladkého môže byť znamením určitého správania a telesných potrieb, ktoré je nutné riešiť. Tvrdí to odborníčka na poruchy v stravovaní Dr. Rachel Evansová, ktorá pre Women´s Fitness identifikovala päť dôvodov, prečo vám môžu stále chutiť jedlá bohaté na cukor.

Ľudia sa v týchto situáciách zachovajú dvoma spôsobmi. Buď si uvedomia, čo by sa s nimi mohlo diať a zvolia si alternatívu v podobe zdravého pokrmu, alebo podľahnú nutkaniu a zjedia niečo sladké, čo vo väčšine prípadov za zdravé označiť nemôžeme.

Nutkanie jesť sladké je normálne a môže znamenať, že:

1. Ste hladní alebo máte nízku hladinu krvného cukru – keď ste hladní, tak logicky myslíte na jedenie viac, pretože nám mozog hovorí, že je potrebné sa najesť. Vtedy máte pocity hladu znenazdajky a sú silné. Ak ste dlho nič nejedli, môže vám klesnúť hladina cukru v krvi, čo vedie k zvýšeniu apetítu. Aby ste sa tomu vyhli, jedávajte pravidelne každé dve až tri hodiny a majte vyváženú stravu s vyšším príjmom bielkovín, ktorej nechýbajú ani komplexné sacharidy či zdravé tuky.

Článok pokračuje pod reklamou

2. Trpíte mentalitou reštrikcií – mnoho ľudí sa z rôznych pohnútok, napríklad chudnutia, odhodlajú k reštriktívnej diéte. Vtedy si odriekajú jedlá, často práve tie bohaté na cukor. Ten im však o čase chýba a väčšinou to skončí tým, že sa nárazovo prejedia. Preto nie je kľúčom k úspechu minimalizovanie príjmu určitých jedál, ale ich jedenie v miere.

3. Vybudovali ste si (zlo)zvyk – ak vám chutí sladké pravidelne v rovnakom čase, je to následok vybudovaného zvyku. Bežné je, že si takýto zvyk ľudia vybudujú okolo štvrtej popoludní, prípadne po večeri alebo hneď ráno. Niektorí ľudia sa naučia, že sladké patrí k filmu či seriálu a vtedy im automaticky začne chutiť. Tieto vzorce správania sa vyvíjali dlho a odstrániť sa dajú, ak si ich uvedomíme a pokúsime sa stimulačné faktory odstrániť, prípadne nahradiť sladké niečím zdravým a zvyk takým spôsobom modifikovať.

4. Ovplyvňujú vás emócie – emócie ovplyvňujú aj výber jedál. A práve nezdravé a sladké jedlá chutia vtedy, ak na tom po emocionálnej stránke najlepšie – trápi nás stres, úzkosť, smútok či depresia. Bojovať sa proti tomu dá, ak sa na chvíľu zastavíte a uvedomíte si racionálnou časťou mozgu, že cukor nie je dlhodobým riešením a treba hľadať iné metódy, vďaka ktorým sa budeme cítiť lepšie.

5. Určité jedlá máte v sebe hlboko zakorenené – náš vzťah k určitým jedlám v nás môže byť hlboko zakorenený už z ranného detstva. Naše podvedomie si ho pamätá a rozhoduje o väčšine našich rozhodnutí týkajúcich sa výberu jedál. Niekedy si tieto vzťahy zakoreníme aj neskôr v živote, keď sa napríklad naučíme, že „jedlo je láska“ či „jedlo je za odmenu“. Niekedy pomôže uvedomiť si to. Pokiaľ tomu nedokážete čeliť sami, môže pomôcť aj hypnoterapia.

Zdieľaj na FB  Zdieľať na FB Nahlásiť chybu  Nahlásiť chybu

Mohlo by vás zaujímať:

Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uverejnené v článku nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
E-knihy zadarmoKontaktReklamaCookies a os. údaje
Nájdete nás aj na Facebooku Nájdete nás aj na Instagrame




© 2013 - 2021 SlovakFitness.sk TOPlist