InstagramFacebookYoutube
Tréning

4 kulturistické mýty, ktorým pravdepodobne veríte

05. apríla 2021
4 kulturistické mýty, ktorým pravdepodobne veríte
Hoci to tvrdia aj robustní kulturisti vo vašej posilňovni, nemusí to byť nevyhnutne pravda. V súvislosti s cvičením poznáme mnoho mýtov, no nasledujúce štyri sú také rozšírené, že sa často za mýtus nepovažujú ani medzi skúsenými cvičencami.

1. Viackĺbové cviky musia predchádzať izolovaným

Na začiatku tréningu máte najviac energie, a preto by ste mali najskôr precvičovať ťažké, viackĺbové cviky. Nie je to tak celkom pravda. Začiatočníci budú veľmi ťažiť, ak budú svoju energiu venovať týmto cvikom, no u pokročilých a skúsených cvičencov je to už iný príbeh. Tým prospeje, ak to budú striedať. Ak začnú tréning izolovaným cvikom, efektívnejšie si rozvinú prepojenie mysle so svalmi, dostanú sa do tempa, zahrejú a predvyčerpajú si cieľové svaly a následne budú viackĺbové cviky z hľadiska budovania svalovej hmoty ešte efektívnejšie.

2.Voľné váhy sú lepšie pri budovaní svalov ako stroje

Mnoho ľudí tiež verí, že efektívnejšou cestou k svalovým prírastkom je cvičenie s voľnými váhami, ako sú veľká obojručná činka či jednoručky. Tento prístup je však zastaraný. Vašim cieľom by malo byť stimulovať cieľové svaly najlepšie, ako to viete. A k tomu vám veľmi pomôže cvičenie na strojoch, ktorými ľahšie precvičíte cieľovú skupinu a dlhšie ju udržíte pod napätím. Predstavte si upažovanie s jednoručkou a upažovanie na spodnej kladke. Pri ktorom cviku pocítite väčšie pálenie a svalovú kontrakciu?

Článok pokračuje pod reklamou


3. Tlaky na šikmej lavici sú najlepšie pre vršok hrudníka

Tlaky na šikmej lavici sú dobrým cvikom, ale ak si chcete efektívne vylepšiť hornú časť prsných svalov, nie sú pre vás najlepšou voľbou, ako si mnoho ľudí myslí, pretože nezaťažujú optimálne kľúčnu časť veľkého prsného svalu. Lepšími alternatívami sú rozpažovania na spodnej klade a stláčanie kotúču s výtlakom na šikmej lavici*. Vtedy cieľovú časť aj lepšie precítite. Tieto dva cviky môžete doplniť k tlakom na šikmej lavici, ale s využitím jednoručiek.

* - nepoznáte tento cvik? Ľahnite si na šikmú lavici s miernym sklonom a položte si na hrudník kotúč tak, že sa hrany nachádzajú medzi prsnými svalmi. Dlaňami kotúč z oboch strán stláčajte najviac, ako viete, a pomaly ho vytláčajte hore do maximálneho vystretia rúk.

4. Lýtka vám nikdy poriadne neporastú

Je pravdou, že pri rozvoji lýtok zohráva genetika dôležitú úlohu, ale nie je pravda, že ich nemôžete rozvinúť. To už záleží len na tom, ako poctivo a tvrdo ste pripravení ich trénovať. Máte totiž dve možnosti – vyhovárať sa na to, že sú tvrdohlavé, alebo im venovať potrebnú starostlivosť, pod ktorou si nepredstavujeme šesť odfláknutých sérií výponov raz týždenne po tréningu stehien. Lýtka treba trénovať 2- až 3-krát týždenne v 6-9 sériách v rozsahu 10-25 opakovaní s pomalým kontrolovaným pohybom a snahou precítiť kontrakciu.

Pozri aj: Tréning lýtok - ako na to?


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist