Reklama:
Náš Instagram NHL KHL Osobný rozvoj
Vyhľadávanie MENU
 
 

Jedlá, ktoré by ste nikdy nemali znovu zohrievať

06. 04. 2021
ikonka
Jedným zo spôsobov, ako si uľahčiť dodržiavanie zdravej výživy, je plánovať a pripravovať si jedlá dopredu. Ušetríte tak čas, energiu i peniaze. Mali by ste však vedieť, že niektoré jedlá by ste nikdy nemali znovu zohrievať.

Väčšina jedál sa dá bezpečne zohrievať niekoľkokrát, pokiaľ sa ich vnútorná teplota dostane na dostatočne vysokú hodnotu, aby zabila baktérie. Čím častejšie ich však zohrievate, tým väčšie riziko je, že tomu tak nebude. Preto by ste nemali zohrievať jedlo viac ako raz.

Platí to najmä o nasledujúcich jedlách:

Vajcia – môžu obsahovať baktériu Salmonella enteridis, ktorá môže viesť k otrave z jedla. V niektorých prípadoch by mohli zniesť druhé zohrievanie, ale zvyšuje sa riziko, ktoré za to nestojí. Uvarené vajcia treba skladovať v chladničke.

Článok pokračuje pod reklamou

Kuracie mäso – chladnutím strácajú svoju vlhkosť, preto by sa mali jesť po príprave. Vedzte, že podobne ako u vajec, aj u nich môže byť rizikom Salmonella. Preto pri zohrievaní treba postupovať dôkladne alebo ho vôbec nezohrievať. A určite nie v mikrovlnnej rúre.

Hríby – ak nie sú dobre uvarené alebo správne skladované, môžu sa pokaziť a podráždiť žalúdok. Ak chcete jesť hríby, ktoré boli uvarené pred 24 hodinami, nezohrievajte ich.

Zemiaky – zemiaky, ktoré vychladnú na izbovú teplotu, by znova nemali byť zohrievané, pretože môžu obsahovať baktériu Clostridium botulinum, ktoré spôsobuje botulizmus. Preto je treba zjesť ich čerstvo uvarené alebo ich po uvarení skladovať v chladničke.

Repa, reďkovka, zeler, špenát, šalát – sú bohaté na dusičňany, ktoré sa opätovným ohrievaním menia na dusitany. Niektorí odborníci pritom veria, že tie sú potenciálne karcinogénne.

Ryža – ideálne by sa mala konzumovať hneď po uvarení, pretože čím dlhšie niekde stojí, tým je väčšie riziko rozvoja baktérie zo spór Bacillus cereus, ktoré prežijú aj proces varenia.

Ustrice – mäkkýše, ako sú ustrice, sú potenciálne rizikovým jedlom a môžu prenášať baktérie, ktoré spôsobujú otravu jedlom. Preto by sa mali skladovať a pripravovať starostlivo. Najbezpečnejšie je nezohrievať ich už po uvarení a skonzumovať okamžite.

Spracované mäso – zvyšuje sa riziko nárastu oxidácie cholesterolu, čo neprispieva srdcovocievnemu zdraviu.

Zvyšky jedál staré viac ako 2-3 dni – ak si zvyšky z jedla uskladníte v chladničke, mali by ste ich zjesť na druhý deň. Všetko staršie nestojí za riziko otravy jedlom. Na dlhšie sa jedlá zmrazujú.

Jedlo, ktoré nie je v chladničke – z podobného dôvodu by ste nemali konzumovať jedlo, ktoré necháte pri izbovej teplote viac ako dve hodiny.

Materské mlieko – treba myslieť aj na tých najmenších. Nikdy materské mlieko nezohrievajte v mikrovlnke, pretože môže zničiť potrebné živiny.

Oleje – riziko znovu zahrievania olejov je v tom, že sa v nich každým zohrievaním zvyšuje obsah zdraviu škodlivých trans tukov.

Káva – v tomto prípade ide o chuť, ktorá tým trpí.

zdroj: espresso comminication

Zdieľaj na FB  Zdieľať na FB Nahlásiť chybu  Nahlásiť chybu

Mohlo by vás zaujímať:

Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uverejnené v článku nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
E-knihy zadarmoKontaktReklamaCookies a os. údaje
Nájdete nás aj na Facebooku Nájdete nás aj na Instagrame




© 2013 - 2021 SlovakFitness.sk TOPlist